23 Ocak 2010 Cumartesi

Patatesin Faydaları

PATATES: Bol miktarda C ve B vitaminleri ile potasyum ve kalsiyum içeren patates, protein, bakır, demir ve fosfor da içerir.

Vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu giderir.
Kandaki şeker oranını düşüren patates şeker hastaları için faydalıdır.
Damar sertliğini giderir.
Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Kanı temizler.
Kansere karşı koruyucudur.
Bağırsak şişliğini ve basur ağrılarını azaltır.
El ve ayak çatlaklarına iyi gelir.
Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
Böbreklere faydalıdır.
Normal ve kuru ciltler için yararlıdır.

*şeker hastalarının susuzluğunu giderir. mide ve 12 parmak bağırsağı ülserine karşı etkilidir.
*karaciğer şişkinliğini giderir. safrayı atımını hızlandırır.
*bağırsak solucanlarını düşürmede yardımcı olur.
*el ve ayaklardaki çatlakları giderir.
*kanı temizler.
*yüksek tansiyon kalp krizi ve damar sertliğini önler.
*iştahı kontrol eder ,sağlıklı kilo vermeyi sağlar.
*kanserle savaşır, böbrek sorunlarının düzelmesine yardım eder.
*yorgunluğu giderir,dolaşımı düzenler, ağızdaki mikropları öldürür.

Patates
Sofraların gözde besini patatesin, çok besleyici bir bitki olduğunu insanlık tarihi yazık ki geç öğrendi.
Patatesi ilk kez İspanyollar Güney Amerikan yerlilerinden tanıdı. Daha sonra Drake adında bir korsan bitkiyi Avrupaya getirdi.
Fransızlar önceleri, patatesi yalnızca çiçeklerinden yararlanmak için süs bitkisi olarak yetiştirdiler.
Onaltıncı Louis ve Marie Antoinette, balolarda, üstleri elmas dolu giysilerine patates çiçekleri takarlardı.


Çok Besleyici:
İçinde, su, karbonhidratlar, fosfor, demir, manganez, bakır, sodyum ve kalsiyum gibi madensel tuzlar, B, B bir, B altı, K, PP vitaminleri bulunan patates çok zengin bir besindir. İçinde çok sayıda madensel tuz ve vitamin bulunduğundan, organizmanın madensel tuz ve vitamin gereksinimini karşılar. Yapısında bulunan B vitamini bileşikleri sinir sistemini düzene sokar. Enerji verir, beden işçileri patates sayesinde daha az yorgunluk duyarlar.

Mideyi Onarır:
Milletçe, baharatlı, acılı ve ekşili yemeklere düşkün olduğumuzdan, çoğumuz mide rahatsızlıklarından yakınırız. Patates mide gazlannı giderir, mide gastritleri ve ülserlerine karşı ilaçtır. Safra kesesi ve karaciğerdeki yangıları iyileştirir. Şeker hastalarına dokunmaz. Basura iyi gelir.


Susatmaz:
Patatesin yapısında su bulunduğu için, aynı zamanda organizmanın su ihtiyacını da karşılar.

Kansere Karşı İlaçtır:
Avusturyalı doktor R.Bireuss 1950 yılından beri patatesi kansere karşı doğal ilaç olarak uyguluyor ve kanserli hastalarına patates kürleri yaptırıyor.

Cinsel Gücü Arttırır:
Yapısında fosfor bulunduğu için patates erkeğin cinsel gücünü arttırır. İtalyanlar patatese "Aşk yatağının kaloriferi" ismini verirler.

Kanı Zehirlerden Temizler:
Hava kirliliği, radyasyon, sanayi ve tanm ilaçlarının kimyasal artıklarına karşı kam zehirlerden temizler ve hücreleri yeniler.

Kadını Güzelleştirir:
Patateste bulunan manganez kadın cildinin dostudur. Bu değerli sebze yalnız yenerek değil, kremler ve masklar yoluyla da kadın tenini güzelleştirir, cilde gerginlik kazandırır.


SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen bazı önemli besin değerlerinin yanı sıra;

o Patates, içerdiği maddelerle bazı virüsleri yok eder ve ayrıca bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.

o Patates hazımsızlığı giderir ve sindirime yardımcı olur: Bu etkisi nedeniyle gastrit, ülser ve kolit rahatsızlığı çekenlere patates yemeleri öğütlenmektedir.

Dikkat: Patates, içerdiği nişastalı maddelerle bedende insülin ve şeker düzeyini hızla yükseltir. Bu nedenle yenmesi, bazı şeker hastalarına kısıtlanabilir.

Avrupa ve ABD'de mutfağın baş köşesinde yer alan patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor.

Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir.


PATATES
Melekler Mekanı - PATATES ve FAYDALARI Patates, B1, B2, PP vitaminlerini ihtiva eder. Ayrıca potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, alüminyum, manganez, çinko, nikel gibi değerli madenler içerir. Bunlar pişirilince kaybolurlar. Çiğ patates suyu içilirse bütün bu faydalı vitaminlerden istifade edilmiş olur.
Çiğ patates suyu karın ağrılarını dindirir, mide ekşimesini önler, safra kesesi taşını düşürür. Karaciğer şişkinliğini iyileştirir, iltihabı giderir, kansere karşı korur. Gastritte, ülserde, on iki parmak ülserinde faydalıdır, yüksek tansiyonda ve damar sertliğinde kullanılır, idrar söktürücüdür, albüminde ve basurda faydalıdır, taş ve kumların dökülmesini sağlar. KULLANIŞI
Karaciğer yetersizliği ve safra kesesi taşında; öğle ve akşam yemeklerinden evvel bir fincan patates suyuna bir miktar limon sıkılarak içilirse faydalıdır.
Kabuğu soyulmuş patates suyundan sabahları aç karnına bir çay bardağı içilir, bir ay kadar devam edilirse çeşitli mide rahatsızlıklarında faydalı olur.
Yüksek tansiyonda ve damar sertliğinde; üç bardak suya 30 gr. patates kabuğuyla beraber ince ince doğranır, 30 dakika kaynatılır, süzülür, günde 2 bardak içilir. Bir müddet devam edilmelidir. Bu su aynı zamanda bol idrar söktürür, taş ve kum dökmeyi sağlar, safra akışını kolaylaştırır, bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur. Radyasyon ve kimyasal artıklara karşı kanı zehirlerden temizler, hücreleri yeniler.
Albümin hastaları bol bol haşlanmış patates yerlerse şifasını görürler. Patates içerisinde nişasta bulunması sebebiyle şeker hastalarının kan şekerini hızla yükseltir. Aynı zamanda şişmanlatıcıdır. Bu sebeple şeker hastaları ve şişmanlamak istemeyenler patatesi az yemelidir.
Ülserde patates kabukları ile ezilir, püre hâline getirilir, bir miktar saf zeytinyağı ile karıştırılır, yemeklerden önce 2 veya 3 kaşık yenir.
Aç karnına günde 1 veya 2 çay bardağı patates suyu içildiğinde ülseri tedâvi eder. Bir müddet devam edilmelidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder