7 Mayıs 2020 Perşembe

KUMPİR MEZELERİ NELERMİŞ

KumpirAnadolu'nun bazı kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı olarak kullanılmakla beraber, aslında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılan bir yemektir.
Temel olarak patates özel fırınlarda pişirildikten sonra kabuğu yarılır. Çoğu zaman iç miktarını artırmak için bir başka patates daha kesilerek içinin yarısı veya tamamı buna eklenir. İçine tuz ve tereyağı veya margarin eklenip karıştırarak ezilir. Klasik olarak kabuğunun içerisinde servis edilir. Genellikle sade halinin üzerine çeşitli mezeler ve soslar konur.
En yaygın servis biçiminde patatese rendelenmiş kaşar peyniri de karıştırılır, haşlanmış sosis patatesin içine doğranır ve üzerine rus salatası koyulur. Bunların dışında mısırzeytinbezelyemantar veya çeşitli mezelerle veya ağız tadına göre çeşitli malzemelerle de yapılabilir. Çoğunlukla ketçap ve mayonez gibi soslarla lezzetlendirilerek sunulur.
Kumpirin hikâyesi ise çok yenidir. Yugoslavya'da alüminyum folyoda pişirilen, içine salata konulan patatese "krumpir" denilmektedir. İngilizlerin içine sos koyarak yediği patates, 1991 yılında ülkemize getirildiğinde bize has zengin mezelerle doldurularak yepyeni bir ürün olmuştur. Öncelikle ülkemizde hızla yayılmış, sonra diğer ülkeleri fethetmiştir.[kaynak belirtilmeli]
Türkiye'de yapılan kumpir, tereyağı, kaşar ve çeşitli leziz salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür. Şekli benzediği için adını Yugoslav krumpir'den almıştır. Ancak fırında pişirilmesi ve kendine has içeriği ile kumpir Türk mutfağının bir ürünüdür.
  • süt+karabiber yumuşatma / pırasa+kırmızıbiber sote ve pastırma meze
beyazpeynir+baharat / maydanoz+tereotu+sarımsaklıyoğurt+kornişonturşu+sosis+rendehavuç+mayonez
tereyağ  /  kaşar+sosis+bezelye+mısır+kornişon+mayonez+ketçap
Labne Peynir+Tereyağ+Jambon
Garnitür tuz, pul biber tereyağı labne kaşar peyniri
  • bla bla bla

  • Rus Salatası
  • Haydari
  • Antep Ezme
  • İtalyan Salatası
  • Portekiz Salatası Sosisli
  • Patlıcan Ezme
  • Patlıcan Borani
  • Mısır Tane
  • Bezelye
  • Yeşil Zeytin Kokteyl
  • Siyah Zeytin Kokteyl
  • Kirmizi Lahana
  • Kaşar
  • Tereyağ
  • Mayonez
  • Ketçap
  • Nar Ekşisi

Sosis ya da salam
Kornişon turşusu (doğranmış)
Haşlanmış havuç
Yeşil acı biber
Küp küp doğranmış domates
köz kırmızı biber
Kısır
Lahana turşusu
yoğurt 
yoğurtlu havuç salatası
ezme
mantar
acuka
baharatlar
ton balığı

extrA
patlıcan kumpiri için kaşar+eskikaşar+dilpeyniri mezesi + PASTIRMA


image

image

Kumpir mezeleri, Kumpir, Anadolu'nun birtakım kesimlerinde "patates" kelimesinin karşılığı model kullanılmakla beraber, esasında fırınlanmış patatesin ezilmesi ile yapılmış olan bir yemektir. Temel model patates özel fırınlarda pişirildikten sonra kabuğu yarılır. İç miktarını artırmak amaçlı bir başka patates daha kesilerek içinin yarısı ya da hepsi bunun içine ek edilir. İçine tuz ve tereyağı ya da margarin eklenip karıştırarak ezilir. Klasik model kabuğunun içinde servis edilir. Çoğunlukla yalın halinin üst kısmına farklı mezeler ve soslar konur.

Tarif Evde Kumpir 1. Tarifi
  • Büyükçe bir patates
  • Sosis ya da salam
  • Mısır (haşlanmış yada konserve)
  • Bezelye (haşlanmış yada konserve)
  • Kornişon turşusu (doğranmış)
  • Kaşar peyniri
  • Tereyağı
  • Mayonez
  • Ketçap
Yapılışı: Fırınınızı 250 derecede ısıtınız. Patatesleri yıkayıp, kurulayıp teker teker alüminyum folyoya sarınız. Fırın ısınınca patatesleri en üst rafta ızgara üstünde pişiriniz. Patateslere kürdan batırarak pişmesini muayene ediniz. Patatesler pişince bıçakla ortadan yarınız. Patatese öncesinde belli bir süre tereyağı koyunuz. Çatalla patatesin kabuklarına kayıp vermeden patatesin içini ezerek püre haline getiriniz. ileri ki zamanlarda başka malzemelerden dilediğiniz denli ek ediniz ve karıştırınız. En son arzunuza göre ketçap ekleyiniz.

2. Tarif
  • 3-4 adet iri patates
  • 3 orta boy kaşık tereyağı
  • 6 çorba kaşığı rendeli kaşar peyniri
Garnitur İçin:
  • Mısır
  • Bezelye
  • Haşlanmış havuç
  • Yeşil ya da kara zeytin
  • Yeşil acı biber
  • Küp küp doğranmış domates
  • Kornişon turşu
  • Ketçap
  • Mayonez
Yapılışı: Patatesleri yıkayıp kurulayın. Önceden ısıtılmış Fırında 190 derecede 1-1 ,5 saat pişirin. Patatesleri fırından çıkarın. Patateslerin üzerini bıçakla kesip 2 yana açın. İçi açılmış patatesin üst kısmına birer orta boy kaşık tereyağı ve rendeli kaşar ekleyip tuz serpin ve bıçağın ucuyla iyice karıştırarak yedirin.
İnce ince kıyılmış biber, domates ve mısır tanelerini ve başka garnitürleri patateslerin üst kısmına koyup üst kısmına ketçap ve mayonez ile anında servis yapabilirsiniz.
Gurme” kumpir-burger-sandviç: Saka Kumpir, İzmir, Türkiye ...
3. Tarif Kumpir amaçlı Malzemeler
  • Patates,
  • garnitür,
  • kaşar peyniri,
  • tuz,pul biber,
  • tereyağı
Kumpir Yapılışı: Patatesleri ocakta haşlayın sonra haşlanan patatesleri ezin,ezerken içlerinde minik küçük tere yağını ekleyin ve iyice karıştırın bu karışımı bir tepsiye yayım üst kısmına de garnitürü yayıp fırına verin 15 dk sonra fırından çıkarıp üst kısmına rendeli kaşarları yayım az pul biberi üst kısmına serpin ve bir daha fırına verin 5 10 dakika bekletin ve fırından alın.

4.Tarif Tepside Kumpir Tarifi' Malzemeleri
  • 5 büyük boya uzak olmayan patates
  • 250 g sosis
  • 1 bardak rendeli kaşar peynir
  • 3 domates
  • 3 adet közlenmiş konserve kırmızı biber
  • Yarım kavanoz garnitür
  • 1 minik konserve mısır
  • 5-6 salatalık (kornişon) turşu
  • Ketçap, mayonez
  • Tuz
  • Sıvı yağ
Patatesleri haşlayın. İkiye bölerseniz daha hızlı haşlanır. Haşlanan patatesleri soyup sıcakken çatal yardımıyla püre yapın. İsterseniz içerisine bir kaşık tereyağ ekleyebilirsiniz. Tuz da ekleyip karıştırın. ileri ki zamanlarda yağladığınız borcama iyice yayın. Üst kısmına de kaşarı serpin. Domatesleri rendeleyin ve 1/2 çay bardağı sıvı/akışkan yağ ile belli bir süre kavurun. Halka biçiminde dilimlediğiniz sosisleri de ekleyip beraber kavurun. ileri zamanlarda sıcakken patatesin üzerine yayınız. Sonrasında pul biber ve salatalık turşularını zar büyüklüğünde doğrayın. Suyunu süzdüğünüz mısır ve garnitürü de ekleyip tamamını harmanlayın. Karışımı sosislerin üzerine yayınız.

KOLAY KUMPİR


Malzemeler

• 1 kg patates,
• 1 yemek kaşığı tereyağ,
• ½ kutu krema,
• 1 adet kırmızı biber,
• 1 adet sosis,
• 1 kase mısır,
• 1 kase konserve bezelye,
• ½ kangal sucuk,
• 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri,
• Tuz, karabiber,
• Mayonez, ketçap.
Tarif
Patatesleri haşlayıp, soyup rendeleyin. Sıcakken tereyağ, ince doğranmış kırmızı biber ile iyice karıştırın. Yağlanmış fırın kabına yayın. Üzerine kremayı döküp kaplayın. Sucuk ve sosisi ince doğrayın. Mısır, bezelye, sucuk ve sosisi karıştırıp kremanın üzerine ekleyin. Kaşar peyniri serpip 200 derece ısıtılmış fırında peynirler eriyinceye kadar pişirin. Mayonez ve ketçapla servis yapın.

Karışık Kumpir
    
Kavurmalı Kumpir
    
Kıtır Kumpir

Kıtır Kumpir

16,00₺
    
Sade Kumpir

Sade Kumpir

12,50₺
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder