23 Ocak 2010 Cumartesi

patates kroket Pommes Croquette

Pommes Croquette
http://www.schne-frost.com/__we_thumbs__/913_14_3636-PommesCroquettes.jpg
Nasıl Hazırlanır,Croqueette (kroket) cinsi patates garnitürleri birçok durumda, 1-2 lokmalık köfte vb.şekillerde görülür. Kroket köfte anlamına gelen bir sözcüktür.Kroket çeşidi patates garnitürlerinin büyük bir kısmı pane yapılır. Hazırlanıp şekil verilen garnitürler önce una sonra çırpılarak akıcı hale gelmiş yumurta ya da yumurta akına en sonda galeta tozuna batırılarak kızartılır. Galeta, yumurtayı garnitürün üzerinde tutmak için kullanılır. Bu şekilde uygun bir tepside, bekletilerek servisten önce bol yağda kızartılır ve sıcak olarak servis yapılır.

Panenin Patlamaması İçin Dikkat Edilecek Noktalar

· Yumurta akı ya da tamamı kullanılmalıdır, tek başına sarısı kullanılmamalıdır.

· Çok muntazam pane yapılmalı, yumurta akı Ya da tamamıyla kroket iyice kaplanmalı, açık yer kalmamalıdır. Kalan açık yerden patlar ve tamamen açılır. Açık kalan yar varsa galeta ununa batırılirken un görülür, bu da o kısmın yumurtayla kapatılmamış olması demektir.

· Hazırlanmış kroketlerin, kızarmadan önce şekillerinin bozulmamış olması gerekir.

· Kroketler soğuk yağa atılmamalıdır. Yağ 150 0C den düşük ısıda olmamalıdır.

· Kroketler çok kızgın yağa da atılmamalıdır. Bu da kroketlerin patlamasına neden olur

· Kroketler hazırlanırken kesinlikle taze patates kullanılmalıdır. Gerekirse içine nişasta konularak nişasta açığı kapıtılmalıdır.

· Verilen ölçülere dikkat edilmelidir. Kullanılan yumurta orta boylarda olmalıdır.

Croquette Çeşitleri ve Kullanıldığı Yerler

Croquette; sıcak ordövr (balık, kırmızı et, kümes hayvanları eti, jambon, mantar,dana uykuluk kroketler vb.) garnitür (özellikle patates kroket) ya da ara sıcak (pirinç, kestane İrmik kroket gibi..) olarak servis yapılan, tatlı ya da tuzlu küçük kızartma yiyeceklere denir.

Croquette yapımında temel malzeme olan çok yoğun sosla (velute sos, supreme sos,domates sosu, patatesler için bechamel sos, peynir kullanıldığı gibi, şekerli kroketler için pastane kreması) kullanılır.Mantar, palet, çubuk, top ya da dikdörtgen biçiminde hazırlanır. Pane yapıldıktan sonra kızgın yağa atılarak çeperinin aniden sertleşmesi, gevrekleşmesi ve altın rengini alması sağlanır. Emici kağıt yada katlanmış peçete üzerine çıkartılır. Tercihen ağaç, piramit ya da halka biçiminde yerleştirilir. Her zaman ana malzemeye uygun bir sos eşliğinde sunulur.

· En yaygın tüketilen kroketler arasında balık kroketler, sote ya da ızgara etler yanında garnitür olarak sunulan patates garnitürleri sayılabilir.

· Patates sufle çeşidi garnitürlerinin küçük boyda hazırlanan şekli, kokteyl vb. partilerde sıcak ikram olarak kullanılır. Çok kullanılan bir ikram türüdür.

· Normal boyutlardakiler, genelde püre çeşidi patates garnitürleri gibi sosta pişen ve piştiği sosla servis yapılan et yemekleri yanında servis yapılır.



Patates Kroket



Porsiyon miktarı
Hesapla
Malzemeler (10 kişilik)
Miktar Ölçü Adı
1.00 kg Patates (kabukları soyulmuş)
4.00 adet Yumurta sarısı
60.00 g SANA
Tuz
200.00 g KNORR Pane Harcı
SANA'dan Frita

Hazırlanışı:

1. Kabuğu soyulmuş patatesleri tuzlu suda haşlayın. Patatesler yumuşayınca suyunu süzdürüp, tencerenin kapağını kapatın. Patateslerin biraz kurumaları için tencereyi tekrar ocağa oturtup kısık ateşte birkaç dakika bekletin.

2. Patatesleri orta bir süzgeçten geçirerek ya da patates ezicisi kullanarak ezin. Ezilmiş patatesleri temiz bir kaba aktarın. Yumurta sarılarının üçünü katıp, tahta bir spatula ile karıştırarak patateslere yedirin.

3. Sana’yı küçük parçalara bölerek ilave edin ve karıştırmayı sürdürerek patateslerin sıcaklığıyla erimesini sağlayın. Tuzunu ekleyip karıştırın.

4. Elde ettiğiniz patates kroket harcından alıp, elinizle 5 cm x 2 cm’lik silindir şekli verin. Bütün harcı bu şekilde hazırlayın. Herbirini pane harcına bulayın.

5. Frita’yı bir fritöz ya da kızartma tenceresinde 185ºC’ye kadar kızdırın. Patates kroketlerini bir kızartma sepetine düzenli olarak ve üst üste bindirmeden dizip, kızgın yağda altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Yağdan alıp, iyice süzdürdükten sonra servis yapın.

Not: Değişik şekillendirmek istenilirse kroket harcı bir sıkma torbasından tezgaha sıkılıp bıçakla kesilerek pane edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder