28 Temmuz 2012 Cumartesi

Pommes Cheteau (Yarım Ay Şekli)

Pommes Cheteau (Yarım Ay Şekli) Hazırlanışı ve Servis Edildiği Yemekler
Cheteau Patates
Pommes cheteau , genellikle en lüx ızgaralardan olan Chateaubriand yanında servis
yapılır. O nedenle pommes cheteau ismini almıştır. Diğer lüks steaklerle de servis yapılabilir.
Cheteaubrian, muntazamca pişirildikten sonra özel kapaklı gösterişli kaplarda, yanında
zengin ve seçkin garnitürleriyle ve özel soslarıyla , müşteri yanında seçkin bir servis elemanı
tarafından dilimlenerek servis yapılır. Ortamı da servis elemanı kadar seçkin olmalıdır.
İşlem basamakları
􀂾 Orta boy düzgün patatesler seçilir, soyularak hazırlanır.
􀂾 Arzuya göre aşağıda açıklanan şekillerden biri verilir.
• Pommes naturdaki gibi ancak daha ince şekil verilir.
• Oval veya yuvarlak şekil verilir.
• Patates, orta boy portakal dilimini andıran kalınlıkta, yuvarlanarak
şekillendirilir, ucu fazla inceltilmez. Sekiller verilirken küçük boy sebze
bıçağı kullanılır.
• Uçları kırpılmış ay çöreği gibi vb..şekillerde hazırlanırlar.
􀂾 Patatesler kaynamakta olan tuzlu suda 2-3 dakika haşlanır. Kontrol ederken
kürdanın biraz rahat girmesi gerekir ( Bazı patates cinslerinde süre biraz daha
uzayabilir. Süre hazırlanan şeklin kalınlığına göre de değişebilir). Yani çiğ
olmamalıdır.
􀂾 Kaynamaya başlayınca altı kısılır.
􀂾 Ocaktan alınarak süzülür, kurulanır.
􀂾 Sote tavasının dibini kaplayacak kadar sıvıyağ konularak (zeytinyağı hariç)
kızdırılır. Patatesler 1-2 porsiyon konur.
􀂾 Tava devamlı sallanarak her taraflarının aynı şekilde kızarmaları sağlanır.
􀂾 Tavadaki yağ süzülür. Yine aynı ölçüde tereyağı ilave edilir. Kızartma işlemi
tereyağı ile devam ederek tamamlanır.
􀂾 Servis tabağına alınarak sıcak olarak servis yapılır.
Dikkat edilecek noktalar
􀂾 Haşlanmış olan patatesler bekleyecekse suları süzülüp kurulandıktan sonra hava
almayacak şekilde üzeri kapatılmalıdır. Aksi takdirde kararma yapabilir.
􀂾 İlk kızartmada kullanılan sıvı yağ zeytinyağı olmamalıdır.
􀂾 İkinci kızartmaya geçmeden önce ilk kızartma yağı mutlaka süzülmelidir.
􀂾 İkinci kızartmada tereyağ kullanılması gerekir. Tereyağı hem güzel bir parlaklık
hem de özel bir lezzet kazandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder