23 Ocak 2010 Cumartesi

(SOTE)SAUTÉ EDİLEREK HAZIRLANAN PATATES GARNİTÜRLERİ

(SOTE)SAUTÉ EDİLEREK HAZIRLANAN PATATES GARNİTÜRLERİ


Saute (sote) cinsi patates garnitürleri iki şekilde hazırlanırlar

· Patates önce kabuklarıyla birlikte haşlanır. Soğuduktan sonra soyularak şekillendirilir ve hazırlanır.

· Patatesler çiğ olarak soyulur şekillendirilir ve hazırlanır. Bunlar çiğden anlamına gelen a’cru olarak isimlendirilirler. Türetilen çeşitler her iki şekilde de hazırlanabilirler.

· Pommes Sautées(Sote Patates)
Hazırlanışı

· İşlem basamakları

· Patatesler yıkandıktan sonra kabuklarıyla birlikte çok fazla olmamak şartıyla haşlanırlar.

· Kabukları soyulur.

· 2–3 mm kalınlığında düzgün daireler şeklinde dilimler doğranır. Eğer büyükse yarım daireler de yapılabilir.

· Servis zamanına yakın, sote tavasına 40–50 g kadar tereyağ-sıvıyağ koyularak kızdırılır.

· 1–2 porsiyonluk patates, içine dağıtılarak konulur. Tuz ve istenirse karabiber serpilir.

· Tava devamlı sallanarak ve arada kaydırılıp alt üst edilmek suretiyle her tarafının aynı şekilde kızarması sağlanır.

· Ocaktan alınır ve üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek tava sallanarak karıştırılır.

· Dikkat edilecek noktalar

· Orta boy patatesler kullanılmalıdır.

· Haşlanırken yumuşaklık kontrolü kürdanla yapılabilir.

· Sıcakken servis yapılmalıdır.

· Pommes Sautées a’cru (çiğ patatesten sote)
Hazırlanışı

· İşlem basamakları

· Patatesler yıkandıktan sonra kabukları soyularak daire veya yarım daire şeklinde 2-3 mm. kalınlıkta düzgün dilimler şeklinde doğranır.

· Sote tavasına tavanın dibini kaplayacak kadar olmak şartıyla kızartma yağı konularak kızdırılır.

· 1-2 porsiyonluk patates, içine dağıtılarak konulur.

· Tava devamlı sallanarak ve arada kaydırılıp alt üst edilmek suretiyle her tarafının aynı şekilde hafif kızarması sağlanır.

· Dibinde kalan yağı süzdürülerek az tereyağı ve tuz ilave edilir.

· Kızartma istenilen renge gelinceye kadar devam edilir.

· Ocaktan alınır ve üzerine biraz ince kıyılmış maydanoz serpilir.

· Sıcakken servis yapılmalıdır.

· Dikkat edilecek noktalar

· Orta boy patatesler kullanılmalıdır.

· Pommes Sautées a’la Provencale (maydanoz ve sarımsaklı patates sote)
Hazırlanışı

· İşlem basamakları

· Pommes saute haşlanarak ve ya çiğden hazırlanır.

· İnce kıyılmış maydanoz, iyi ezilmiş sarımsakla iyice karıştırılır

· Sote patateslerle karıştırılarak servise alınır.

· Dikkat edilecek noktalar

· Orta boy patatesler kullanılmalıdır.

· Sıcakken servis yapılmalıdır.

· Pommes Berrichonne (zeytin şeklinde sote patates) Hazırlanışı

· İşlem basamakları

· İri boy patatesler soyulur.

· Özel yarım zeytin şeklindeki bıçakla , zeytin biçiminde düzgün patatesler çıkartılır.

· 1-2 dakika kaynar tuzlu suya batırılarak kurulanır.

· Tereyağı, ince doğranmış bacon parçaları ve ince doğranmış soğanla birlikte sote yapılır.

· Üzerine çok az et suyu ilave edilerek çektirilir.

· Tuz ve karabiber ilavesiyle servis yapılır.

Dikkat edilecek noktalar

· İri boy patatesler kullanılmalıdır.

· Sıcakken servis yapılmalıdır.

· Pommes Paysanne (1 cm2’lik yapraklar şeklinde)
Hazırlınışı

· Paysanne doğranmış sote patates

· İşlem basamakları

· Patatesler soyulup yıkanarak paysanne doğranır.

· Sote tavasına az tereyağ konularak kızdırılır.

· Patateslerden 1-2 porsiyonluk ilave edilir.

· Belirli aralıklarla tava sallanarak ve arada kaydırılarak alt üst edilir.

· Ocaktan alınarak, tuz ve karabiberle karıştırılır.

· İstenilen ilavelerle servise alınır.

· Kullanılabilecek ilaveler

· Julienne doğranarak sote yapılmış soğan,

· Tereyağında sote edilmiş ve ince doğranmış kuzu kulağı (kullanılan patatesin yarı ölçüsü kadar),

· 1-2 diş ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberle karıştırılmış ve ince doğranmış bolca maydanoz ilave edilebilir.

· Hazırlanmış olan paysanne patatese, servisten biraz önce, biraz et suyu ilave edildikten sonra fırınlanarak da servis yapılabilir.

· Dikkat edilecek noktalar

Sıcakken servis yapılmalıdır.

· Pommes Lyonnaise(Jüliennne Soğanlı)
Hazırlanışı Lion Usulü Sote Patates

· İşlem basamakları

· Pommes saute hazırlanarak tavada bekletilir.

· Hazırlanan patatesin 1/3 ü kadar julienne doğranmış kuru soğan tereyağında

· sote yapılır.

· Patateslerin beklediği tavaya ilave edilir.

· Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozla servise alınır.

· Dikkat edilecek noktalar

· Soğanlar mutlaka julienne doğranmalıdır.

· Sıcakken servis yapılmalıdır.

· Birlikte Servis Edildiği Yemekler

Sote cinsi patates garnitürleri sosla servis yapılmayan etler yanında tercihen servis yapılırlar Örneğin scalope (şinitsel) çeşitleri yanında sos verilmez. Sote cinsi patates garnitürleri escalope, kadınbudu köfte vb çeşitler yanında tercih edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder