23 Ocak 2010 Cumartesi

Patates Souffle (sufle)

Patates Souffle (sufle)

Tarte_tatin_sieur_corbeau_2


Hazırlama

Pommes Soufflé Parmentier Hazırlanışı Patates Suflesi

4-5 porsiyon için kullanılacak malzeme miktarı;

· 500 g iri boyda patates

· 200 g krema

· 1/5 çay kaşığı nutmeg rendesi

· 1/5 çay kaşığı beyaz biber

· ½ çay kaşığı tuz

· 4 yumurta

İşlem basamakları

· Patatesler soyularak, mire poix’den daha büyük parçalar halinde tuzlu kaynar suda haşlanır, süzülür, presten veya süzgeçten geçirilerek iyice ezilir.

· Nutmeg, beyaz biber, tuz ve krema ilave edilerek iyice karıştırılır.

· Yumurta akları sarılarından ayrılarak, sarılar patateslere eklenir ve karıştırılır.

· Çok kuru kıvamda olmamasına dikkat edilerek lezzet kontrolü yapılır.

· Servise alınmadan yarım saat önce yumurta akları çok az tuz ilave edilerek mikserle ya da yumurta çırpma teliyle kar haline gelinceye kadar çırpılır.

· Hazırlanmış olan patates karışımına eklenir.

· Çırpmadan yavaşça karıştırarak her tarafına aynı şekilde dağılması sağlanır.

· Yağlanarak hazırlanmış tek kişilik sufle kaplarına 2/3 ünü geçmeyecek şekilde doldurularak fazlaca oynamadan üzerleri düzeltilir.

· Önceden ısıtılarak hazırlanmış 180-200 0C lik fırında 15-20 dakika fırının kapağı açılmadan, üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

Dikkat edilecek noktalar

· Yumurta aklarıyla sarıları dikkatle ayrılmalı, aklara hiç sarı bulaşmamalıdır.

· Patatesin kıvamı çok kuru ise süt ilavesi yapılabilir.

· Çırpılmış yumurta aklarının patates karışımının içinde iyice dağılmasına dikkat edilmelidir. Ancak çırpılarak karıştırılırsa pek çok hava kabarcığından oluşan çırpılmış yumurta akları söner. Kabarma işlemini yumurta akları sağlayacaktır. Aksi takdirde sufle kabarmaz.

· Sufle kalıplarına doldururken kenarlarına bulaşmamasına dikkat edilmelidir.

· Fırının önceden 180–200 0C de ısıtılmış olması gerekir.

· Fırından çıkar çıkmaz servise alınmalıdır, sufle fırından çıkınca beklerse söneceği için yemeğin (suflenin) veriliş zamanı çok iyi ayarlanmalıdır.



Sufle Patates



Porsiyon miktarı
Hesapla
Malzemeler (10 kişilik)
Miktar Ölçü Adı
1.50 kg Patates (kabukları soyulmuş)
SANA'dan Frita
Tuz

Hazırlanışı:

1. Patatesleri 3 mm kalınlığında dilimleyin. Herbir dilimi 6 cm x 4 cm’lik parçalara kesin. Yıkayıp, süzdürün.

2. Frita’yı bir fritöz veya kızartma tenceresinde 180ºC’ye kızdırın. Patatesleri içine atarak yaklaşık 6-7 dakika arasıra bir kevgir ile karıştırarak pişirin. Yağın sıcaklığını 125ºC’ye düşürüp, patatesleri biraz daha pişirin ve süzdürerek yağdan alın.

3. Yağı 190ºC’ye kızdırın. Patatesleri tekrar kızgın yağa daldırın. Bir kevgir ile sürekli karıştırarak biraz kahverengileşmelerini ve eşitçe renk almalarını sağlayın.

4. Bu son kızartma sırasında şişen ve gevrekleşen patatesleri süzdürerek yağdan alıp, tuzlayarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder