28 Temmuz 2012 Cumartesi

Pommes Florentine ve Hazırlanışı (ıspanaklı patates)

Pommes Florentine ve Hazırlanışı (ıspanaklı patates)
İşlem basamakları
􀂾 Orta boy düzgün patatesler fırçalanarak, ovularak yıkanır ve kurulanır.
􀂾 Önceden ısıtılmış 200-225 0C’deki fırında dış kısımları hafif kızarıp iç kısımları
da yumuşayıncaya kadar pişirilir.
􀂾 Üzeri, içini rahatlıkla boşaltılacak büyüklükte kesilerek üst kapak çıkartılır.
􀂾 Tatlı kaşığı yardımıyla kenarları bozulmadan içindeki patateslerin 2/3 ü veya
yarısı boşaltılır.
􀂾 Boşaltılan kısma ıspanak sote doldurulur
􀂾 Üzerine beşamel sos konulur. Çıkartılan patates içine süt, yağ, tuz, biber ve
nutmeg rendesi koyularak ezilir ve çırpılarak kabartılır.
􀂾 Hamur torbasına doldurulan patates içi duydan ıspanakların üzerine tepeleme
sıkılarak kapatılır.
􀂾 Rendelenmiş kaşar ya da parmesan peyniri serpilerek önceden kızdırılmış
fırında kızartılarak servise alınır.
􀂾 Sıcak olarak servis yapılır.
Ispanak Sote
􀂾 250 g temizlenmiş ıspanak yaprağı kaynar tuzlu suya batırılıp 2-3 dakika
kaynatılarak soğuk suya çıkartılır.
􀂾 Suyu sıkılarak ince kıyılır.
􀂾 2 yemek kaşığı bronoise soğan, ½ yemek kaşığı tereyağlı hafifçe renklenecek
kadar kavrulur.
􀂾 Ispanaklar eklenerek sote yapılır.
􀂾 Tuz, nutmeg rendesi, karabiber ve şeker ilavesiyle kısa bir süre daha kavurarak
ateşten alınır, kullanılır.
Dikkat edilecek noktalar
􀂾 Bu garnitür çeşidi kabuklarıyla yenilebileceği için iyice yıkanarak
arındırılmaları gerekir.
􀂾 Fırına koyulmadan önce dış kısımları tuzla ovulur veya kurulanmadan tuzlanır.
􀂾 Patateslerin pişme kontrolü kürdan batırılarak yapılır.
Not: Bu garnitür iki şekilde daha hazırlanabilir;
􀂾 Patates çok oyulmaz ve oyuk kısmına ıspanak sote yerleştirilerek üzerine kaşar
peyniri rendesi serpilir ve fırında kızartılır.
􀂾 Patateslerin içi oyulur, içinden çıkanlara süt, tereyağı, nutmeg rendesi, beyaz
biber ilave edilerek çırpılıp kabartılır. Patatesin içi ıspanak soteyle doldurulur ve
duy takılmış torbadan patatesli karışım ıspanakların üzerine sıkılır. Üzerine
peynir rendesi serpilerek kızgın fırında kızartılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder