27 Ocak 2010 Çarşamba

patates püfleri



Patatesin ABC’si

Patates türleri içerdikleri nişasta ve nem oranlarına, kabuk ve et yapılarına ve bir de şekillerine göre farklılık gösterir. Bu türler arasında hangisinin hangi yemekte en iyi gideceğini bilmek çok önemli. Ancak önemli bir şey daha var: Hangi tür olursa olsun patatesler eskidikçe nişasta oranları artar, nem oranları düşer.

Düşük nem/yüksek nişasta: Patateslerin nişasta oranı ne denli yüksekse, piştikten sonra o denli kuru oluyor. Eti de ezmeye ve püre yapmaya çok uygun oluyor. Bu patatesler kızartma için de çok uygun zira düşük nem oranları pişerken yağ sıçratmalarını engelliyor. Öte yandan nemlerinin düşüklüğü, içlerine nemli bir malzeme konduğunda bunu doğal olarak emme olasılığını artıracağı için, patates graten (scallop) ve diğer patates-bazlı yemekler için de ideal olabiliyor. Bazı manavlarda kızartmalık patates diye satılan sarı patatesler ve Afyon russet patatesleri bu kategoriden. Bolu civarında yetişen Agria tipi patatesler de tam olarak bu kategoriye girmese bile, kızartma için uygun.

Orta nem/orta nişasta: Pişirilip yumuşadıkları zaman bile şekillerini muhafaza edebiliyor. O nedenle bunlara ’genel amaçlı’ patatesler veya ’şef patatesi’ de deniyor. Bu özellikleri nedeniyle haşlamaya, sulu yemeklere, buharda pişirmeye, sote etmeye ve hatta fırında rosto etmeye uygunlar. Patates salatalarında ve çorbalarda da bu tür patatesleri kullanmak daha iyi sonuç veriyor. Bizde bu tür patateslere beyaz patates deniyor ve Polatlı/Niğde/Nevşehir patatesleri yemeklik patatesler olarak tanınıyor.

Yüksek nem/düşük nişasta: En yaygın olanları adına taze patates denilen ve artık dört mevsim bulunabilen patatesler. Bu patateslerin kabukları çok ince, hatta elle bile soyulabiliyor. Bu sebeple de taze patatesler genelde kabukları soyulmaksızın pişirilip yeniyor. Taze patatesler, doğal bir tatlılık içeren lezzetleri nedeniyle yemeklerin yanında bütün haşlanıp tereyağına bulanıp buharda pişirilerek ve fırında rosto ederek yeniliyor. Taze patates gerek manavlarda ve gerekse marketlerde artık ’taze’ ismiyle satılıyor.

Nişasta testi: Patateslerinizin nem/nişasta oranını bilmiyorsanız şu basit testi yapın. Bir kabın içine 11 ölçü suyla bir ölçü tuz koyup karıştırın. İçine patatesleri atın. Yüzen patatesler nişasta oranı düşük olanlar, dibe çökenler kızartmalık
Arman Kırım

Patates öyle bir sebze ki, insanın “ya olmasaydı” diye düşünesi bile gelmiyor. Ister ana yemek, ister garnitür, ister salata; ne yapsanız yakışıyor. Dünyada patates kızartması yapılmayan yer var mı acaba?Güney Amerika kökenli bu sebze, Amerikanın keşfinden sonra bütün dünyaya yayılmaya başladı ve her yerde de itibar gördü. Cünkü hem besin değeri yüksek, hem sağlıklı, hem de mutfaklarda kullanım alanı geniş. Etli, etsiz ana yemek, püre, garnitür, kızartma, böreklerinizde harç veya salata olarak her an imdadınıza yetişebilir.Ustelik ucuzdur. Türkiyede yılda 6 milyon ton kadar patates üretiliyor. Bunun 1 milyon tondan fazlası Nevşehirde yetişiyor. Uzun süre dayanıyor, ucuz, zahmetsiz bir sebze. Oyle yanında fazla da bir şeye gereksinim duymadan da tüketiliyor. Bir zamanlar savaşa giden orduların neredeyse tek tayını patates olmuş. Yetiştirilen patateslerin kabuğuna, etlerine ve yetiştikleri yere göre isimler alıyor.

Kayseri ve Niğde yörelerinde yetişen daha çok patates nişastası yapımında kullanılan açık kahverengi ve ince kabuklu bir tür olan beyaz patates.

Adapazarı, Izmir ve Kocaelinde yetişen sarıkız ise yemeklik olarak ideal.

Beyaz etli olanlar nişasta bakımından zenginken, proteininin değeri düşüyor. 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var.
Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz.

Her zaman söylenir, bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerek.

Soğuk ve tuzlu suda beklettikten sonra bol ve kızgın yağda pişen patatesler gerçekten harika ve kıtır kıtır oluyor.

Köfte yaparken içine rendelenen patates hoş bir lezzet katılıyor.

Ayrıca bizde pek yapılmaz ama rendelenmiş patates kızartması ki, adına röşti deniyor, harika bir garnitürdür.

Buzdolabında patates bekletmek neden önerilmez? Cünkü patatesin nişasta oranının artmasına ve şekerlenmesine neden olur. Böylece kendi özgün tadından uzaklaşır.

Yine de tüketirken nişastalı bir besin olduğu, abartılırsa size kilo olarak döneceğini unutmamak gerekiyor.

patates nişastası


Patates Nişastası Doğal patates nişastası, diğer nişastalara göre daha geniş granül yapısının yanı sıra, saydamlığı ve viskozitesi yüksek bir hamur oluşturma özelliği ile de bilinir.
Ortalama granül büyüklüğü 30 mikron olsa da, granül çapları 5 ile 100 mikron arasında değişmektedir.
Patates nişastasında amiloz oranı %20-21 arasında, amilopektin oranı ise %79-80 arasında değişmektedir. (Ortalama 1:4)
Jelleşme derecesi, diğer doğal nişastalarla karşılaştırıldığında, doğal patates nişastasının çok daha düşük derecelerde jelleşmeye başladığı görülür. (59-68°C)
Patates nişastası başta gıda sektörü olmak üzere, çeşitli sektörlerde kalınlaştırıcı, yapıştırıcı, yapı düzenleyici ve bağlayıcı olarak kullanılmaktadır.

Doğal Patates Nişastası Uygulama Alanları:
Gıda Sektörü: Unlu mamüller & pastacılık, et ürünleri, kuruyemiş ve çerezler, çorbalar, soslar ve ekmek mayası üretimi.
Tekstil Sektörü:Patates nişastası tekstil sektöründe ağırlıklı olarak haşıl uygulamalarında kullanılır.
Kağıt Sektörü:Patates nişastası, kağıt üretiminde kullanılan temel maddelerden biridir. Diğer Sektörler:Yem sektörü, madencilik sektörü, su arıtma, inşaat, tutkal, kozmetik ve petrol sektörleri de patates nişastasının çeşitli uygulama alanlarının olduğu sektörlerdendir.

Alternatif şekerler genellikle nişastadan üretilir. Büyük tesisler gerektiren bu imalat için şimdi Çinlilerin geliştirdiği butik tesisler var. Ancak üretimde farklılığa ve yasal sınırlamalara dikkat!
GIDA endüstrisinde kullanılan nişasta orijinli şekerler genellikle entegre tesislerde üretilir. Bu entegrasyon bitkinin yumruları ya da taneleriyle başlar "bome düzeyi ayarlanmış" nişasta şurubuyla sona erer.
Son teknolojiler şimdi "akışkan nişasta şurubu" nu ilave otomatik hatlarda toz haline de getiriyor. Ancak bu şekerler klasik pancar şekerinin yerini tutmaz. Hem daha az tatlıdır; hem de kalorisi düşüktür. Bu nedenle alternatif şekerler daha çok gıda endüstrisinde kullanılıyor. Proses maliyeti bu sistemi işleyen fabrikalarda çok önemli. Kârlılıkta başa baş noktasını yakalamanın temel koşulu kesintisiz çalışmak ve yüksek şarjlara ulaşmak. Maliyeti düşürmek ve büyük şeker fabrikalarıyla rekabet amacıyla hammadde temini için anlaşmalı ekim yaptırmak da bir başka önemli husus.
Bugün için endüstride belli başlı nişasta kaynakları "mısır", "buğday", "patates" ve "manyok" olarak da bilinen "tapyoka" bitkisinin kökleri. Ayrıca bazı ülkelerde "tatlı patates" ve "pirinç" de yoğun olarak kullanılıyor. Tüm kaynaklar nişastadan "glikoz" ve "dekstrin" ile "glikoz ve früktoz şurupları" elde etmeye yönelik.
Yeni prosesler bulunmakla beraber küçük tonajlı fabrikasyon uygulamaları için Çin'de gayet basit sistemler geliştirilmiş. Temel ölçü, elde edilecek şurubun standartlara uygun olmasını sağlamak.
ÜRETİMİN EN BASİT TARİFİ Nişasta şekerinin elde edilmesi için çeşitli prosesler bulunmakla birlikte basit şeklini şöyle özetlemem mümkün: Suyla karıştırılarak süt kıvamında bir solüsyon haline getirilmiş nişasta asit yüzdesi ayarlanacak şekilde seyreltilmiş sülfat asidi çözeltisine karıştırılıyor.
Daha sonra otoklava gönderilen karışım "iyot reaksiyonu" na dikkat edilerek 110120 derecede muamele ediliyor. Asidi etkisizleştirmek amacıyla "kalsiyum karbonat" reaksiyona sokuluyor.
Aynı işlem akışı "klorür asidi" yle de gerçekleştirilebiliyor. Burada asit fazlasını "kostik soda" yla gidermek de mümkün. Daha sonra oluşan eriyik özel yöntemlerle süzülerek berraklaştırılıyor. Sonraki aşama elde edilen ürünün koyulaştırılması. Operasyon sonunda yüzde 40 glikoz ve maltoz ile yüzde 40 dekstrin içeren nişasta şurubu elde edilmiş oluyor. Karışımın yüzde 20'si ise su...
Bu sistem bundan 40 yıl öncesine ait en basit ve klasik teknoloji. Şimdi paket tesislerde "enzimatik hidroliz" yoluyla yeni teknikler kullanılıyor. Hatta bazı bakterilerin üretilmesi yoluyla daha karmaşık üretimler de yapılabiliyor. Burada verdiğim örnek en basit prosesi dile getirerek işin mantığını kavramınızı sağlamak. Nişasta şurubunun yoğunluğunu ve tatlılığını ayarlamak üretimde izlenecek metoda bağlı. Ürün eğer toz haline getirilmek isteniyorsa ek bir proses daha gerekiyor. Bu sistemde "liyofilizasyon" veya "özel işlem altında püskürtme" yöntemlerini kullanmak gerekiyor.
DİYET AMAÇLI NİTELİKLİ ŞEKER ÜRETİMİ Toz nişasta şekeri diyet amaçlı kullanıldığı gibi "light gıda endüstrisi" nde de çokça tüketilen bir madde. Ancak başta şekercilik, pastacılık, helva, lokum, reçel ve marmelât imalinde çok fazla kullanılıyor. Sıvı içeceklerin formülüne tatlandırıcı olarak giriyor ve dondurma üretiminin ana girdilerinden.
Ayrıca "dekstropür" olarak isimlendirilen saflaştırılmış çeşidi ise ilaç ve eczacılık sektöründe kullanılıyor. Şeker kullanan enzim sanayii de bu maddeyi baz ürün olarak değerlendiriyor. Toffe, glase ve jelatinize edilmiş şekercilik ürünlerinde kıvam verici olarak kullanılıyor. Nişasta şurubundan elde edilen şekerlerin lezzeti daha yumuşak...
Normal pancar şekerinin dörtte biri kadar bir tatlılık sağlayan nişasta şekeri yakıcı tat oluşturmamasıyla ünlü. Fakat en önemli özelliği unlu mamullerde ve reçellerde kristalleşmeye yol açmaması. Bu amaçla likit bazlı ürünlerde tercih ediliyor.
Bu tatlandırıcıların kıvam ve renk vermesi de ayrı bir tercih unsuru. Son yıllarda nişastanın enzimatik hidrolizi suretiyle elde edilen bu şeker türü daha az kilo yaptığı için doğrudan ev tüketimine girecek gibi görünüyor.
ÜRETİMDEKİ YASAL SINIRLAMALAR Bildiğim kadarıyla ülkemizde nişasta şurubu elde etmek için hammadde olarak daha çok mısır kullanılıyor. Oysa bazı patates cinsleri bu amaca son derece uygun... Eğer bu türlerin ekimi yapılırsa patatesten nişasta şurubu üretilmesi oldukça cazip görünüyor. Ancak şeker üretiminde bazı sınırlamalar ve kotalar var. Bu konunun iyi araştırılması şart.
Üretimde asıl kazanç elde edilen şekerlerin bazı operasyonlarla başka şeker çeşitlerine dönüşmesini sağlamakta yatıyor. Ancak bu sistemlerin her biri ayrı proses ve yatırım demek. Yine de KOBİ boyutunda işe başlayıp işi büyülterek fabrikasyon aşamasına geçmek veya böyle bir tesisi bir başka üretimde şeker kaynağı olarak kullanmak ilginç bir fikir olabilir.
İşe küçük boyutlarda başlamak için Çin orijinli imalatçıları bulmanızda yarar var. Bu amaçla internette "starch syrup" tanımıyla arama yapmanız yeterli. Ayrıca teçhizat için özelikle Almanya'da çok sayıda fabrika var.

Nişasta (starch) :Buğday arpa yulaf pirinç mısır gibi tahılların tanelerinden ve patatesten özel yöntemlerle elde edilen unumsu bir maddedir. Sıcak suda nişasta peltesi denilen jelatinimsi bir kütle haline gelir.Faydası : Güzellik maskelerinde eczacılıkta ve çamaşırları kolalamakta kullanılır. Aynı zamanda iyi bir besindir. Tentürdiyot zehirlenmesinde çok faydalıdır. Lapası deri ve göğüs hastalıklarında kullanılır. İltihapları giderir. Cilt hastalıklarında kaşıntıları keser. Banyo suyuna karıştırılıp yıkanılırsa cildi yumuşatır.


Biyoloji bilgimizi biraz tazelersek, besinlerden vücudumuz için gerekli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri alırız. İhtiyacımız olan enerjinin yarısından fazlasını karbonhidratlardan sağlarız. Bitki ve tahıllarda fotosentez sonucu oluşan besin, şeker ve nişasta olarak depolanır. Nişasta karmaşık karbonhidratlara örnektir. Gerek basit, gerek karmaşık karbonhidratlar sindirim sırasında parçalanır ve vücudun kullanabileceği glikoza dönüşür.Nişastayı beslenmemizden tamamen çıkarmak sağlıklı olmadığı kadar mümkün de değil. Nişasta; un, makarna, pirinç, baklagiller, patates, havuç gibi gıdalarda bulunur. Nişasta yediğimizde kan şekerimizde bir yükselme olur. Bu yükselmeyi açıklamak için glisemik indeks diye bir kavramdan yararlanılıyor. Glisemik indeks, bir karbonhidratın belli bir sürede kan şekerimizi yükseltme oranı olarak açıklanabilir. Beslenmemizde düşük glisemik indeksli gıdalara ağırlık vermek, şeker hastalığını önlemek, kilo alımını önlemek, daha geniş anlamda sağlıklı yaşamak için gerekli bir değişiklik.Nişastalı ürünlerin bazılarını yakından inceleyecek olursak:Patates glisemik indeksi yüksek bir besin. Pişirme yöntemleriyle patatesin bu değerini düşürebiliriz. Örneğin patates pişirirken sarımsak, limon, baharat kullanmak glisemik indeksi düşürür. Fırınlanmış patatesin glisemik indeksi haşlanmış patatese göre daha fazladır.Nişasta makarnada çok bulunur. Küçük kesilmiş makarnalar yerine spagetti, yassı spagetti seçip glisemik indeksi düşürebilirsiniz. Kepekli makarna, beyaz makarnaya göre daha sağlıklıdır. Makarnayı fazla suda haşlamalıyız, bu yöntemle makarnadaki nişastanın bir kısmının suya geçerek atılır. Az suda pişen makarna sudaki nişasta makarnaya geri yapıştığı için yapış yapış olur.Baklagillerde nişastanın yanında lif ve protein de bulunur. Bu nedenle baklagiller mutfakta tercih edebileceğimiz nişastaların başında gelmelidir.Kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli pirinç glisemik indeksi düşük karbonhidrata örneklerden, mutfağımızda daha çok yer verebileceğimiz besinlerden.Vücutta ihtiyaç fazlası alınan nişasta, tıpkı şeker gibi depolanıyor ve kilo almaya sebep oluyor. Bu besinlerin yenildiği saatten çok yenilme miktarı kilo almamıza sebep oluyor. Glisemik indeksi yüksek besinler yemenin diğer bir kötü tarafı da çabuk kana karıştıkları için bu besinleri yediğimizde daha çabuk acıkmamızdır.Nişastalar ve glisemik indeks hakkında bir mutfak aşığının söyleyecekleri bu kadar, konuyu bir de diyetisyenin açıklamalarıyla okumak isterseniz

25 Ocak 2010 Pazartesi

patatesin besin değeri

BESİN DEĞERLERİ

Kabuğuyla haşlanmış 100 gr. patatesin içerdiği besin değerleri şunlardır: 93 kalori; 2,6 gr. protein; 21,2 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 65 mgr. fosfor; 9 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 4 mgr. sodyum; 503 mgr. potasyum; 23 mgr. magnezyum; eser miktarda A vitamini; 0,1 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 1.7 mgr. B3 vitamini ve 20 mgr. C vitamini.


PATATES

Antioksidanlar yönünden çok zengin. Amerikan Tarım Dairesi'ne göre en yararlı 100 besinler arasında 17. sırada yer alıyor. Akciğer kanseri, diyabet ve kalp krizine karşı koruyor. Ancak patatesi kızartmak yerine, yağsız bir şekilde haşladıktan veya fırında pişirdikten sonra yemeyi tercih edin.

patates diyeti


Patates diyetiyle bir haftada 3 kilo verin! Patatesin hep şişmanlattığı söylenir. Kalorisinin yüksek olduğu düşünülür ve diyet listelerinden uzak tutulur. Oysa patates vücut için gerekli birçok mineral içeriyor. Bu nedenle beslenme programından çıkartılmaması gerekiyor. Hazırladığımız patates diyeti ile 1 haftada rahatlıkla 3- 5 kilo verebilirsiniz.

1. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 2 dilim kepekli ekmek, diyet margarin, domates, yeşil biber
Öğle: 220 gr patates ile salata, çok az sıvı yağ
İkindi: 1 elma
Akşam: 120 gr kuzu incik, 150 gr patates ile yapılmış yemek, bol salata

2. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 50 gr kepekli ekmek, 2 ince dilim salam, salatalık, domates
Öğle: 200 gr patates ile hazırlanmış mevsim türlü, bol salata
İkindi: 200 gr havuç
Akşam: 200 gr balık, 120 gr haşlanmış patates, bol salata

3. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 50 gr kepekli ekmek, 1 sosis, salatalık domates
Öğle: 160 gr haşlanmış patates, çeyrek bardak süt ile yapılmış püre, 5 adet taze kayısı bol salata
İkindi: 1 bardak ayran
Akşam: 2 adet yumurta, 160 gr patates (kuşbaşı doğranmış) ile omlet, bol salata

4. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 50 gr kepekli ekmek, 5 gr yağ, 5 gr bal
Öğle: 100 gr dana eti, 160 gr haşlanmış patates ile sebze türlü, bol salata
İkindi: 175 gr greyfurt
Akşam: 80 gr patates tava, 200 gr ızgara köfte, bol salata

5. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 25 gr kepekli ekmek, 200 gr yağsız yoğurt içine salatalık ve dereotu karıştırın.
Öğle: 160 gr patates, 100 gr patates, 100 gr havuç ile püre, 300 gr ekstra light yoğurt
İkindi: 150 gr mevsim meyvesi
Akşam: 8 kibrit kutusu patatesli tepsi böreği, bol sebze ve salata

6. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 25 gr kepekli ekmek, 30 gr peynir, 100 gr mevsim meyvesi
Öğle: 160 gr patates, 100 gr patates, 100 gr havuç ile püre, 300 gr ekstra light yoğurt
İkindi: 4 adet salatalık turşusu
Akşam: 2 adet kabak, 150 gr haşlanmış patates, 110 gr dana eti, bol salata

7. GÜN
Sabah: Kahve ya da çay, 1 kase cornflakes, 250 gr yoğurt
Öğle: 320 gr patates, 5 gr tereyağ, 30 gr kaşar peyniri, yemek kaşığı sosis ve hardal ile kumpir, bol salata
İkindi: 1 bardak ekstra light süt
Akşam: 180 gr biftek, yarım su bardağı mantar, 80 gr patates ile yapılmış salçalı biftek, bol salata

kızartma patates tatlısı

IMG_3214

Malzemeler

  • 3 küçük patates
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • sıvıyağ

Yapılışı

  1. Patatesleri yarım santim inceliğinde yuvarlak doğrayın.Yağda her iki tarafını da kızartın.
  2. Hepsini tencereye alıp 1 bardak şeker ve 1 bardak suyu ekleyip 15-20 dakika kaynatın.
  3. Şerbetin içinde soğumaya bırakın ve servis ederken şerbetten çıkarın. Bu tatlı ertesi güne kalırsa patatesler sertleşir günlük taze olarak tüketilmelidir.

Afiyet Olsun..

IMG_3222

IMG_3226

IMG_3249

:) Merhaba sevgili arkadaşlarım,çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlılardan biri olan patates tatlısını sizlere sunuyorum.Patatesin her yemeğe sağladığı mükemmel uyumu tatlısında da görebilirsiniz...Bu tarifimide sevgili arkadaşımın etkinliğine gönderiyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum... http://sevincceden.blogcu.com
MALZEMELER:
5-6 adet patates (haşlanmış ve çok iyi ezilmiş)
3-4 yemek kaşığı un
1 yumurta (içine )
1 yumurta (kızartmak için)
Önceden hazırlanmış orta kıvamlı şerbet.
YAPILIŞI:
Ezilmiş patatese un ve yumurta ilave ederek yoğuralım. Elimizi bir miktar yağlayarak resimdeki şekli verip yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartalım. Şerbeti ile buluşturup
servis yapalım.Taze olarak tüketelim...AFİYET OLSUN...

peynirli patates tatlısı

İki kilo patatesi haşlayıp ezin ve püre yapın, 100 gr kaşar veya beyaz peyniri, bir bardark irmiği ve dört yumurtayı patatese katıp karıştırın, bir kaşıklık patates tatlılarını tepsiye dizip orta hararette fırına verin üzeri kızarınca fırından alın ve şapılan şerbeti soğutup üzerlerine dökün.

patates tatlısı

Malzeme :

* 2 haşlanmış patates
* 125 gr.margarin
* 2 çorba k.irmik
* 2 çorba k.pudra şekeri
* 2 yumurta
* 1 p.vanilya
* 1 p.kabartma tozu
* aldığı kadar un
o iç harcı için:
o ceviz
o tarçın
+ şerbeti için:
+ 4 su b.su
+ 4 su b.toz şeker
+ 1 dilim limon

Hazirlanisi :

Patatesleri rendenin ince yerinden rendeleyin. Üzerine oda sıcaklığındaki margarin, irmik, pudra şekeri, 2 yumurta akı ve 1 yumurta sarısı vanilya ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın.
Alabildiği kadar un (ortalama 6 çorba k.) ile hamuru yoğurun.

Diğer tarafta cevizi doğrayıcıdan geçirin. Üzerine tarçın ekleyerek karıştırın. Hamurdan bir parça koparın. Elinizde açıp üzerine iç harç koyarak uçlarını birleştirin. Ters çevirerek elinizde yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün, yarım ceviz kondurup biraz bastırın. Patates tatlınızı 180 derecede pişirin.

Diğer tarafta şerbetini hazırlayın.

Tatlı pişince sıcakken şerbetini vererek üzerine bir tepsi kapatıp şerbeti çekmesini sağalayın.

Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için 1 buçuk su bardağı tozşeker ve 1 su bardağı suyu kaynatın. 1 çorba kaşığı limon suyunu ilave edin. Soğumaya bırakın. Hamur için margarini eritip soğutun. Haşlanıp, ezilmiş patates, yumurta, kabartma tozu, vanilyayı karıştırın. Yavaş yavaş elenmiş un ilave edin. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Çay tabağı büyüklüğünde açın. Dövülmüş ceviz ve tarçını karıştırıp, açılan hamurların üzerine koyun. Büzdürerek kapatın elinizde yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. 180 dereceli fırında pişirin. Üzerine soğuk şerbet gezdirin.

yourtlu patates çorbası

Yoğurtlu Patates Çorbası

1 porsiyon
1 kepçe yoğurt (125 gr.)
1 patates
1 yemek kaşığı buğday unu veya pirinç
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı
Bir tencereye yoğurt konur, 1 yemek kaşığı buğday unu (silme) veya pirinç, rendelenmiş patates ilave edilir ve pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek servis yapılır.

pırasalı patates çorbası

MALZEMELER

• 1 büyük

kuru soğan

• 2 sap pırasa

• 5 patates

• 1 litre su

• Yarım demet maydanoz

• Yeteri kadar tuz ve karabiber

Kuru soğanı, patatesi ve pırasayı temizleyip yıkayın ve irice doğrayın. Suyu derin bir tencereye alıp tuzunu ekleyin içine soğan, pırasa ve patatesi ekleyin. Kapağını aralıklı kapatıp sebzeler haşlanana kadar orta ateşte kaynatın. Haşlanan sebzeleri blenderdan geçirin. Maydanozu incecik kıyın ve çorbanın içine ekleyin. 5 dakika kadar karıştırıp, karabiber ile tatlandırıp sıcak olarak servis yapın.

Not: Bu çorbanın lezzet için yağa gereksinimi yoktur, ancak siz yağ kullanmak isterseniz 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya 1 yemek kaşığı tereyağını soğan ve pırasayı tencereye alıp biraz yağ ile soteleyip daha sonra suyunu ve patatesini ekleyerek devam edebilirsiniz.

bulgurlu patates çorbası

Malzemeler :

* 1 patates
* 2 çorba k.bulgur
* 1 çorba k.tereyağı
* 2 çorba k. söke un
* 1 tatlı k.biber salçası
* 1 çorba k.domates salçası
* 1 soğan
* 2 diş sarımsak
* et suyu
* tuz
* rehyan

Hazırlanışı : Soğanı ve sarımsağı tereyağında kavurun. Bİraz kavrulduktan sonra söke unu da ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından salçalarını da ekleyin. Kavrulma tamamlanınca üzerine önce soğuk su sonra sıcak su ve et suyunu vererek kaynamaya bırakın.
Diğer tarafta patatesleri oldukça minik küp doğrayarak haşlamaya başlayın. Bir süre haşlandıktan sonra üzerine bulguru da ekleyin. Yarı kıvamda pişince kaynayan çorbaya ekleyerek pişirmeye devam edin. En son ocaktan almaya
yakın reyhanı da ekleyip bir taşım daha kaynatın

6 aylık bebeklere patates çorbası

Patates Çorbası (6 ay)

2 büyük patates
1/2 soğan, dörde bölün
1 çimdik erişte
1 tutam tereyağı
1 çimdik tuz

Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır. Mikserden geçirilir, erişte, tereyağı, tuz atılıp biraz daha pişirilir. Bebeğe servis edilir.

Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz ve yarım limon suyu ekleyerek de servis edilebilir.

sütlü patates çorbası

MALZEMELER

2 orta boy patates

1 su bardağı süt

3 su bardağı su

50 gr tereyağ

2 çorba kaşığı un

tuz,kırmızı biber,nane

Image

HAZIRLANIŞI

Tereyağımızı tenceremize koyup eritiyoruz, unumuzuda ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz.

Kavurduğumuz unumuzun üzerine sütümüzü yavaş yavaş ekliyoruz,daha sonra suyumuzuda ekleyip karıştırma işlemimize devam ediyoruz.

Patateslerimizi çiğden rendeleyip karışımımızın içine ilave ediyoruz, bu arada tuzumuzuda unutmuyoruz, kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.

Kaynadıktan sonra altını kısıp 10 dk daha ocakta tutuyoruz.

Servis yapmadan önce bir tavada yağımızı ,kırmızı biberimizi ve nanemizi ekleyip yağımızı kızdırıyoruz.

Servis yapmadan önce çorbamızın üzerine resimdeki gibi yağımızı gezdiriyoruz.

Sıcak sıcak dumanı üstünde servis yapıyoruz.

AFİYET OLSUN

havuçlu patates çorbası

Malzemeler :

* 1 havuç
* 1 patates
* 2 diş sarımsak
* 1 soğan
* et suyu
* tuz

Terbiyesi için:

* 1 kase yoğurt
* 3 çorba k.un
* 1 limon

Üzeri için:

* tereyağı

Hazırlanışı :

Tencereye sıvıyağı alıp yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları kavurun. Daha sonra rendelenmiş olan havucu da ekleyerek kavurun. Ardından rendelenmiş olan patatesi de ilave edin. Üzerine sıcak su ekleyin ve kaynamaya
bırakın.

Terbiyesi için bir 1 adet limonu sıkın.Limonun üzerine 3 çorba kaşığı un ilave edin ve karıştırın. Üzerine 1 kase yoğurt ilave edin ve karıştırın.Terbiyeyi açmak için ilk önce soğuk su daha sonra sıcak su ilave edin ve karıştırın. Terbiyeyi tencereye karıştırarak azar azazr ilave edin ve çorbayı kaynmaya bırakın. Çorbayı servis tabağına alın ve üzerine eritilmiş tereyağını gezdirerek servis edin.

Süzme Patates Çorbası

Süzme Patates Çorbası

Süzme Patates Çorbası tarif tarifi Malzemeler
4 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı hazır çiğ krema
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz

Yemeğin Tarifi
Patateslerin kabuğunu soyun, küp şeklinde doğrayıp, tencereye koyun. 2 bardak su ekleyip patatesleri haşlayın. Haşlanan patatesleri blenderda püre haline getirin.



Tencereye tereyağı ve un koyup, un sararıncaya kadar kavurun. Üzerine patates püresi, süt, krema ve tuz ekleyip sulu muhallebi kıvamına getirin. 15 dakika kaynatıp rendelenmiş kaşar peyniriyle servis yapın.

23 Ocak 2010 Cumartesi

PATATES SEPETİNDE KUZU KEBABI

PATATES SEPETİNDE KUZU KEBABI

Bu ayki etkinliğimizin ev sahipliğini sevgili Evren yapıyor.Ve ben haftalar öncesinden tarifimi yaptığım halde bazı aksiliklerden dolayı geç yayınlıyorum. Bir haftadır kızımın hastalığı nedeniyle hastaneden çıkamadım maalesef. Gündüz işteyim eve dönünce hastaneye koşturuyorum. Belki de teşhis zorluğundan dolayı hergün gitmek zorunda kaldım. Nihayet kendini toparlamaya başladı, ateşi düştü. Sabahlara kadar onun başında bekleyip akşama kadar da işte koşturmak inanılmaz yordu beni. Hiç dinlenemeyecekmişim gibi hissediyordum ama nihayet toparladım. Etkinliğe geç kaldığım için arkadaşlar kusura bakmayın.
MALZEMELER:

  • 200 gram kuzu eti,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı,
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 domates,
  • 2 adet sivri biber,
  • Taze kekik,
  • Karabiber,
  • Tuz
  • Tabi ki patates (sayısını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz).

YAPILIŞI:

  1. Öncelikle patateslere sepet görünümü vermemiz gerekiyor. Sağ ve sol tataflarından üçgen şeklinde parçalar kesip kulpunu belirliyor ve iç kısmını da oyarak çıkarıyorsunuz. Suyun içinde bekletiyorsunuz kararmaması için.
  2. Kebabına geçiyoruz şimdi de. Önce soğanları ince ince doğrayıp yağda soteliyorsunuz daha sonra ince doğranmış biberlere de aynı işlemi uyguluyorsunuz.
  3. Küçük doğranmış kuzu etini ekleyip soteliyorsunuz.
  4. Kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış domatesi, minik minik doğranmış sarımsağı, taze kekik ve karabiberi ekleyin. Tuzunu etler pişince ekleyin.
  5. Etler pişince ateşten alın.
  6. Sepet şeklini verdiğiniz patatesleri kurulayıp derin yağda kızartın.
  7. Kebabınızı patateslere doldurup isterseniz bu şekilde isterseniz biraz fırınladıktan sonra servis yapın. Fırınlanınca daha lezzetli oluyor.

Çıtır fırın patates

Çıtır fırın patates


Bugün çocuklara akşam yemeği için tavuk yapmıştım. Yanına çıtır fırın patates yapmaya karar verdim. Bu aralar patateslerin de tadı harika olduğu için öğünlerde sık sık kullanıyorum.

Çıtır fırın patates

Malzemeler

3 büyük patates ( yuvarlak ince dilimlenecek)

1 adet büyük soğan ( ince ince çintilmiş)

3 yemek kaşığı un

1 1\2 su bardağı süt

1\2 bardak rendelenmiş eski kaşar

1\4 bardak parmesan peyniri

200-250 gr karnıbahar ( çiçeklerine ayrılmıış ve küçük küçük doğranmış)

1\2 su bardağı mısır gevreği ( robotta çekilmiş)

Yapılışı

Fırını önceden 200 dereceye ısıtıyoruz. Pişirme kabımızı yağlıyoruz.

Bir kapta 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 kaşık zeytinyağını eritip unu ekliyoruz ve kavuruyoruz. İstediğimiz miktarda tuz, karabiber sarımsak tozu ekliyoruz. Sütü de ekleyip koyulaşana kadar karıştırıyoruz. Peynirleri karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.

Diğer bir kapta ince doğranmış soğanı çok az suyla kavuruyoruz.

Patateslerin her tarafını tuzla ovalıyoruz ve yağlanmış fırın kabının en altına diziyoruz. Bunun üzerine soğanı yayıyoruz. Üstüne karnıbaharı yayıyoruz ve peynirli sosla üstünü kaplıyoruz. Aleminyum folyoyla kabın üstünü kapatıp 45 dakika pişiriyoruz. Aleminyum folyoyu kaldırıp mısır gevreğini en üste serpeleyip 10 dakika daha üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

Patates kabuğu içinde sufleler...

Patates kabuğu içinde sufleler...

Bu ayki etkinlik konumuz patates ve evsahibimiz de Evren... Patatesin mutfaklarımızda yeri bambaşka, Evren'e bu güzel seçiminden dolayı teşekkürler.

Daha önce blogda patatesli kek , çıtır fırın patates , fırın patates , ıspanaklı ve patatesli börek ve patatesli börek tarifleri vermiştim. Bu etkinlik için patates kabuğu içine doldurulmuş sufleler yaptım. Tarif Remix 2'den ...

Patates kabuğu içinde sufleler

Malzemeler

4 büyük patates

2 yumurta ( sarısı beyazı ayrılacak)

2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılacak)

3 yemek kaşığı krema

1 \2 tatlı kaşığı hindistancevizi

tuz, karabiber

Yapılışı

Fırını 240 dereceye ayarlıyoruz. Patatesleri sebze fırçamızla yıkayıp kuruluyoruz. Patatesleri teker teker aleminyum folyoya sarıp fırın ızgarasının üzerine koyup iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Patatesler pişince fırından çıkarıyaoruz ve ortadan ikiye bölüyoruz. Küçük bir kaşıkla patateslerin içini dikkatlice oyuyoruz ve çıkan patatesleri bir kaba koyup patates kabuklarının kızarması için tekrar fırına koyuyoruz ve 15-20 dakika pişiriyoruz.

Mixerda patates içlerini karıştırırken içine tereyağını, kremayı, tuz ve karabiberimizi ekliyoruz. Hindistancevizi ve yumurta sarılarını da ekleyerek karıştırıyoruz.

Diğer tarafta yumurta aklarını katılaşana dek mixerda çırpıyoruz ve bir spatula yardımıyla patates karışımımıza ekliyoruz. Patates kabuklarının içine hazırladığımız karışımı doldurup 200 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz ve çıkarmadan önce fırının ızgara kısmını çalıştırıp üstlerinin kızarmasını sağlıyoruz.

Fırında Tarçınlı Patates

Fırında Tarçınlı Patates


Patatesi sevmeyen var mı? Mümkün mü? Her türlüsünü sevdiğim tek sebze herhalde! Yemeği, kızartması, püresi, salatası, yumurtalısı... Patates konusunu seçen sevgili Evren'e sonsuz teşekkürler...

Cancana patates etkinliği için ne yapsam diye akıl danıştığımda aklına hemen eski bir arkadaşının annesinin yaptığı bir patates yemeği geldi. fırından çıkan patateslerin üzerindeki tarçın kokusunu öyle bir anlattı ki acayip heyecanlandım. Arkadaşının annesine ulaşıp tarifimi mutlaka bulmalıydım ama izini kaybettiğinden mümkün olmadı. İnternette böyle bir yemek bulamayıca cancanın tasvirleriyle denemeye karar verdim. İşte sonuç:

Malzemeler:

250 gr dana kuşbaşı

1 adet kuru soğan, piyazlık doğranmış,

1 diş sarmısak, incecik dilimlenmiş,

mısırözü yağı,

1 adet patates, halka doğranmış

1 çay kaşığı tarçın



Hazırlanışı:

Sarmısak ve soğanlarla birlikte etleri tavada soteliyoruz. Fırın kabına alıyoruz. İnce ve halka dilimlenmiş patatesleri etlerin üzerine diziyoruz. Üzerine tarşını serpip önceden 200 C de ısıttığımız fırında patatesler yumuşayıp üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

fırında tepsi kumpiri

Fırında Patates - Kumpir

Kategori: sebze yemekleri

Herşeyini severim patatesin, kızartması 1 numara! patates giren her yemeği, püresi, salatası veee... kumpiri! İstanbulda Ortaköye gittin mi mutlaka yiyeceksin de benim kendisiyle tanışıklığım İzmir - Amerikan Kültürün çevresindeki kumpircilerde başlar... Dersane çıkışı gider, midelerimizi bayram ettirirdik, denizle ben bir çırpıda bitirirken zeynepin saatler süren kabuk sıyırma seanslarına 2 sigarayla tahammül edebilirdik.

Her sevdiğim dışarıda yenen yemek gibi kumpiri de defalarca evde yapmaya yeltendim, bi türlü olmadı, hatta 1-2 bahtsız denemeye bile maruz kaldım. Ama tabii ki yılmadım, yıkılmadım, türlü yeni yöntemlerle cancan ismindeki kobayımla denemelerime devam ettim. Ve sonunda cancanın "çok başarılı olmuş aşkım, acayip beğendim, aynı Ortaköydekiler gibim olmuş!! " onayıyla fotoraflayıp tarifimi bloga taşımaya meraklılarıyla tanıştırmaya karar verdim.

Malzemeler:

Patates, kaşar, tereyağı ve evde ne varsa...

bizde her zamanki gibi mısır vardı, sosis de olunca bozulmadan tüketelim dedik. Ah bi de mantar olsa süpper olacaktı. Neyse canımız sağolsun.

Hazırlanışı:

5 patates haşlanıp kabukları soyulur.

Halka halka doğrandıktan sonra bir fırın kabı yada borcamda iyice ezilir. Üzerine tuz ve tereyağı konur, 150 C de önceden ısıtılmış fırına gönderilir.

Sosisler önce sıvı yağda kızartılıp, sonra domates püresiyle soslanır.

Bezelyeler haşlanır, mısır çözdürülür.

15 dakka sonra fırından çıkarılan patatesler biraz daha ezilip, biraz kaşar rendesiyle buluşturulup tekrar fırına verilir,

10 dakika sonra aynı işlem tekrarlanır.

Son fırından çıkarıldığında iç malzemesi konur, dilerseniz mayonez ve ketçup ile ama kesinlikle sıcak olarak servis edilir

Fırında Baharatlı Patates Kızartması

Fırında Baharatlı Patates Kızartması

kadınların işi zordur. özellikle de sabahtan akşama kadar yoğun çalışan ve
akşam en erken 7 gibi eve gelebilenlerin, bendeniz gibi. ama zor olan yemek
yapmak değil katiyen!! asıl zor olan ne yemek yapacağını bilmek,
bulabilmek! dün yine ne yiyeceğiz telaşı sardı beni. Evdeki patatesleri
cancanın yiyebileceği forma nasıl getirebilirim şeklinde devam etti bu
telaş. Patates kızartmasını sevmeyen var mı? tabi ki yok!!! Ama hazır
patates kızartmalarını da tamamen hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor, normal
kızartmalardan çok daha zararlı olduğu söyleniyor. O zaman ne yapıyoruz,
daha önce yabancı bir internet sitesinde görüp çok tuttuğum bir yöntem ile
daha az yağlı patates kızartmaları hazırlıyoruz.


Malzemeler:

3 adet patates ve baharatlar
Hazırlanışı:

Önce fırınımızı 250 C ye getirip ısıtıyoruz. Bu arada
patatesleri parmak formunda doğrayıp bir kasenin içine alıyoruz. Üzerine 1
yemek kaşığı ayçiçek yağı (zeytinyağı da olabilir), tuz, baharatları ilave
ediyoruz. Ben en çok sevdiğim kekik ve pul biberi ilave ettim ama hiç
baharat konmadan da hazırlanabilir. Kasedeki patatesleri her tarafları yağa
iyice bulansın diye harmanlıyoruz. Fırın tepsimize yağlı kağıt koyuyoruz,
patatesleri de kağıdın üzerine sıralıyoruz. Çıtır çıtır kızarıncaya kadar
pişiriyoruz. Servis için kağıt havlu üzerinde fazla yağını alıp mis gibi
yiyoruz.

yoğurtlu otlu patates salatası

YOGURTLU HAVUCLU PATATES SALATASI

8 adet orta büyüklükte patates
5 adet havuc
maydonoz,feslegen, taze sogan
siviyag,limon suyu ,tuz,karabiber
bir kase yogurt,bir dis sarimsak
Patatesler haslanir,catalla veya patates ezecegiyle ezilir,kiyilmis maydonoz,feslegen,yesil sogan siviyag limon suyu tuz,karabiber eklenir ve borcama yayilir.Havuc rendelenir cok az siviyagda sotelenir ben hafif olsun diye yagda kavurmadim.rendelenmis havuclar patatesin üzerine yayilir,cirpilmis yogurda ezilmis sarimsak ve tuz eklenir havuclarin üzerini kapatacak sekilde yayilir.Üzeri icin yesil sogandan dal yapilir,feslegenden yapraklar soganin kenarina capraz sekilde konur, havuctan cicek yaplir ve üzeri süslenir.






KREMALI PATATES

KREMALI PATATES



Bugünlerde içinde bulunduğum durumlar nedeniyle sayfama yeni bir tarif ekleyemedim. Olur da önümüzdeki günlerde vakit bulamazsam diye Sevgili Evrenbal ın evsahipliği yaptığı patates ye16 etkinliği için aşağıdaki tarifi yayınlamaya karar verdim. Bu tarifi Sofra Dergisinin ilk çıktığı yıllardaki sayılarından birinde görüp yapmıştım. Çok pratik, çok şık ve çok lezzetli bir tarif olduğunu düşünüyorum. Ben servis yaparken fotoğraflamadım ama börek gibi kesebileceğiniz gibi, bir su bardağı yardımıyla yuvarlak dilimler çıkarmanız da mümkün.


Malzemeler :

1 kg patates
1 kutu 200 ml krema (tikveşli tercihim)
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :

Patatesleri soyduktan sonra oldukça ince (alttan bıçağı görebileceğiniz şekilde) dilimleyin. Tuzlu suya alın. Borcamın yüzeyini tereyağ ile yağlayıp, dövülmüş sarmısakları üzerine ilave edin. Patatesleri yıkayıp kuruladıktan ve azcık tuzladıktan sonra fırın kabına aktarın ve güzelce yerleştirin. Bir kutu kremayı 1 çay bardağı sütle çırpıp, patateslerin üzerine eşit bir şekilde dökün. En üste kaşar peyniri rendesini serpip, 180 derecede önceden ısıtılmış fırına sürüp, üzeri kızarana kadar pişirin. Ve sıcak sıcak servis yapın.

Et ve tavuk yemeklerinin yanına patates kızartması yada püresine bir alternetif oluyor. Denemenizi tavsiye ediyorum.

sosis içli patates köftesi

SOSİSLİ PATATES KÖFTESİ

Kasım 13, 2006 -Kategori: yemek

Bu ayki etkinliğimizin ev sahibesi Evren Hanım’a kolaylıklar diliyorum.Patatesle çok fazla lezzetli yiyecek hazırlamamız mümkün.Ben uzun zamandır yapmak istediğim patates köftesini Aslı’nın da katkılarıyla sosisli olarak hazırladım.İşte tarif ve malzemeler:

Malzemeler:6 -7 adet orta boy patates

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

Yarım demet maydanoz

12 adet kokteyl sosis

Tuz,kırmızıbiber,karabiber

Üzeri için un ve yumurta

Yapılışı:Patatesler haşlanıp soğutulur.Soğuk halde iken rendelenir.Un,maydanoz,kabartma tozu ve baharatlar ilave edilerek yoğurulur.Avuç içinde açılarak birer veya yarımşar kokteyl sosis konup köfte şekli verilir.Önce una sonra yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır.

3 değişik patates köftesi

quUc degisik Patates koftesi
Degisik degisik patates koftesi tarifleri var malumunuz ama buradakiler gibisi yok :) Yani yoktu ama artik olacak :P Daha once boylesini yiyen ya simdi konussun ya da sonsuza dek sussun :))))

Atmayi birakip tarife gecelim. Normal kofte yapar gibi ama kiymayi haslanmis patatesle degistiriyoruz. Yaptigim sekliyle:

Malzemeler:
6 Haslanmis patates
1 yumurta
Rendelenmis bir sogan + maydanoz
1 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi tuz
Istege gore karabiber, kirmizi biber, vs

Tum malzemeleri karistirip,buzdolabinda beklettim bir sure.

Ayni malzemeyi uc degisik sekilde hazirladim

1-Yaglanmis kucuk bir borcama doseyip firinda pisirdim ki cok kolay oluyor :)
Firindan almaya yakin uzerine peynir serptim. Dilim dilim servis yapildi. dilim halinde fotosu cekilemedi :)

2- Kofte gibi bazlayip, uzerine salcali sos dokerek firinda pisirdim.(renginden anlasilacagi uzere resimde sagdaki)

3-Geriye kalan 1/4 patates karisimini ertesi sabah kahvalti icin dolapta sakladim. Icine daha sert bir kivam olmasi icin 1 corba kasigi un ekledim. Kati yag ile yagladigim tavada altini-ustunu kizarttim.Buna benzer daha once patates boregi ismiyle yayinlanmisti LamaMutfakta

lalezar


Benzerlerini çoğu şekilde denediğimiz patates toplarının bir başka versiyonu lalezar.Özellikle akşam yemeklerinde garnitür olarak kullanılabilecek şık ve lezzetli bir tarif...


LALEZAR
5 patates
1 kurusoğan
yarım limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz,karabiber
1 demet maydanoz
2 adet kırmızı biber(kapya)

Patateslerimizi haşlayıp çatal yada patates ezici yardımı ile iyice eziyoruz.Minik küpler halinde doğradığımız soğan,yağ,limon,tuz ve karabiber ilave ettiğimiz patates ezmemizi köfte yoğurur gibi yoğuruyoruz.

Maydanozlarımızı incecik kıyıp büyükçe bir tabağa alıyoruz.Elimize ceviz büyüklüğünde patates püresi alıp maydanozda yuvarlıyor ve yuvarlak form veriyoruz.Patateslerimizin ortasına işaret parmağımız ile bastırıp küpler halinde doğradığımız kapya biberlerimiz ile süslüyoruz.
Afiyet Olsun....

Lalezar

yemek zevki dergisinde bu tarifi gördüm. Hem çok basitti hem de şık bir sunumu vardı bende hemen yaptım. Yalnız kitaptaki tarifte kırmızı biberler sadece doğranıp kullanılıyordu. Ben ise hafif soteledim. Yiyen herkes çok beğendi.


Malzemeler

· 1 kg patates

· 1 kuru soğan

· 1 yemek kaşığı tereyağ

· 1 yemek kaşığı sirke

· ½ limon suyu

· Tuz

· Kırmızı biber

· Maydanoz

Hazırlanışı:

1-Patatesler haşlanıp iyice ezilir.

2-İçerisine çok küçük doğranmış kuru soğan, yağ, limonsuyu , tuz ve sirke ilave edilerek yorulur.

3-Cevizden büyük parçalar koparılıp içleri oyuk olacak şekilde tas gibi hazırlanır.

4-Bu arada kırmızı biberler küp küp doğranır az sıvı yağ ve tuz ilavesiyle yumuşayıncaya kadar sotelenir.

5-Hazırlanan patatesler önce kıyılmış maydanoza batırılır. Daha sonrada içlerine sotelenmiş kırmızı biber konularak servis yapılır.

ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ

ISPANAKLI PATATES KÖFTESİ

Vejetaryen beslenme için önerilen güzel ve pratik bir tarif . Önce patatesle köfteyi hazırlıyorsunuz sonra kavurduğunuz ıspanakları üzerine yerleştirip , kaşar peyniri ve domates sosla birlikte fırına veriyorsunuz.
Malzemeler
Patates Köftesi için:
  • 5 adet haşlanmış patates
  • 2 dilim ekmeğin içi
  • 2/3 demet maydanoz
  • 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
  • 300 gr ıspanak
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
  • ıspanağı kavurmak için zeytinyağı
  • patatesi kızartmak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet domates(rendelenmiş)
Yapılışı
Haşlanmış patatesleri rendeleyip iyice yoğurun.İnce kıyılmış maydanoz, ıslatılmış ekmek içleri, yumurta, kaşar peyniri ile baharatları ekleyip bir süre daha yoğurun.Yağlanmış tavada yuvarlak şekillendirdiğiniz köfteleri kızartın. Diğer taraftan soğan ve sarımsakla birlikte ıspanağı kavurun . Patatesleri fırın tepsisine dizin, herbirinin üzerine bir parça ıspanak koyun en üste kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domatesleri ekleyerek 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI PATATES SARMASI

ZEYTİNYAĞLI PATATES SARMASI
Küçük asma yapraklarına patatesle hazırlanan içi sarıyoruz . Değişik bir tat , denemeye değer...
Malzemeler
-2 adet orta boy haşlanmış patates
-1 su bardağı pirinç
-2 adet küçük soğan
-2 kahve fincanı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-yarım demet taze nane
-250 gr asma yaprağı
-2 su bardağı su
-tuz , karabiber
Yapılışı
patatesleri rendeleyin, ince doğranmış soğan, nane, pirinç, toz şeker, tuz , karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız içi haşlanmış asma yapraklarına (ben salamura kullanmış) sarın, tencereye dizip su ekleyerek kısık ateşte pişirin . Soğuk olarak servis yapın.
Not: Tarifler:1) Pratik Ev Yemekleri/ Oktay Aymelek
2) Vejetaryen Yemekleri/Prof. Dr. Ayşe Baysal, Doç.Dr. Sevil Başoğlu, Dr. Efsun Karabudak

3 boyutlu patates salata

Bu ayki etkinliğin ev sahibi Evren arkadaşımız.Konu patates olunca ben de katıldım. Eğlenceli,görsel bir patates salatası yapmak istedim. Sihirli Bahçe olarak temamız tabi ki yine bahçe oldu :) Salatamızın adı: 3 Boyutlu SalataMalzemeler: 6 orta boy patates yarım limon 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ tuz Süslemek İçin: Beyaz peynir havuç maydanoz çörekotu kırmızı pul biber Hazırlanışı: Patetesleri haşlayıp soyduktan sonra güzelce ezin,püre haline getirin.İçine sıvı yağ,tuz ve limonu ekleyip karıştırın. Servis yapıcağınız tabağan dibine yaydırın,ev ve ağaç yapmak için biraz püre ayırın.
Tabana püreyi yaydıktan sonra önce çatal yardımıyla düzleştirin,sonra bir kaşığın ters tarafıyla pürüssüz bir zemin elde edin. Ayırdığınız püreyle elinizle,resimdeki gibi bir ev şekli yapın,ağaçları de üçgen şeklinde yapın. Ağaçların üstüne ,aşağıdan yukarıya doğru dizmek şartıyla maydanoz yapraklarını dizin.Yaprakların alt yüzeyi üstte kalıcak şekilde dizerseniz daha doğal bir ağaç görüntüsü çıkacaktır.Bu arada yaprakları yıkadıktan sonra yapıştırmaya başlarsanız ıslak olduğu için püreye çok kolay yapışıcaktır. Kardan adamı peyniri top top şekil vererek elde ettim,üç topu bir kürdan yardımıyla tutturdum.Gözler ve düğmeler çörek otundan,burun ve süpürge havuçtan yapıldı. Evin köşelerini,pencere ve kapısını havuçtan yaptım.Çatısına renk vermek için pul biber kullandım. Arkadaki çiti havuçları aynı boyda keserek yapabilirsiniz,ortadan geçen uzun,yatay çiti tutturabilmek için ilk ve son dikey çite birer destek bırakın.Resimde sanırım az çok görülüyor. Evin yanına taş görüntüsü için yeşil zeytin kullandım. En son olarak peyniri rendeleyip,güzelce salatanızın üzerine serpiştirin. Benim o anda evdeki peynirim yağlı olduğu için çok hoş olmadı,kuru ve yağsız bir peynirle gerçek bir kar havası yakalıycaksınız. Bu benim tablom,siz salatayı çok daha güzel ve farklı yapabilirsiniz,hayalgücünüze kalmış Yıbaşı sofranızı bu salatayla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun

patates yağlama



Bu yemek bir nevi patates püresi, ama içine soğan, salça ve baharatlar katılmış. İster sıcak olarak yanında söğüş domates, turşu ve ayranla yenilebileceği gibi soğuk meze olarakta tüketilebilir.

Malzemeler:

  • 4 adet küçük patates
  • 1/2 kaşık salça
  • 1 küçük soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • sıvı yağ,tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanması:
  • Patatesi haşlayıp kabuklarını soyduktan sonra bir tabağın içinde çatal veya bir bardağın altı ile ezerek püre haline getirin
  • Soğanı yemeklik doğrayıp tencerede yağ ile birlikte seffaflaşana kadar kavurun
  • Soğanın üzerine salçasını ilave edip bir kaç kez onu da çevirip kavurun ve üzerine patates püresini ilave edin.
  • Tuz, karabiber ve pulbiberini ayrıca küçük küçük doğradığınız maydanozu ilave edip kaşırtırdıktan sonra altını kapatın.

patates dolması

Patates Dolmasi



Malzemesi

  • 4 Patates
  • 2 Sogan
  • 2 kasik salca
  • tuz, karabiber
  • bir tutam maydanoz
  • 1 kasik tereyag
  • zeytinyag
  • 1 cay bardagi pirinc

Sogani yemeklik dograyip tavada zeytinyagda kavurun. Pirinci yikayin ve sogana ilave edin.

Tereyag, tuz, karabiber ve dogranmis maydanozu ilave edip hepsini kavurun.

Icini oydugunuz patatesleri bu karisimla doldurup tencereye dizin.

2 bardak suya tuz, salca ve 1 kasik zeytinyag ilave edip karistirin, patatesleri dizdiginiz tencereye koyun (suyu patateslerin beline gelecek kadar ilave edin).

Kaynayana kadar yüksek ateste kaynadikdan sonra kisik ateste pisirin.

salçalı patates salatası



Yemeklerde garnitür, meze olarak sunabileceğiniz hazırlaması gayet pratik bir patates tarifi ile etkinliğe son dakikada kalıyorum. Bu tarif için benim bildiğim bir adı yok, o nedenle 'Salçalı Patates Salatası' diyorum, eğer sizin bildiğiniz bir adı var, yazabilirseniz sevinirim.

Malzemeler:

  • 1 kuru soğan
  • 5-6 patates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • maydanoz, dereotu
  • tuz, karabiber, acı kırmızı biber

Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp kabukları soyulur.
  • Kuru soğan doğranıp pembeleşinceye kadar yağda çevrilir.
  • Patatesleri küçük küçük doğrayıp ufalayın. Varsa patates ezici ile iyice ezin.
  • Dereotu ve maydanozu ayıklayıp ince ince kıyın.
  • Kavrulmuş soğan, ezilmiş patates, maydanoz ve dereotunu ekleyip iyice harmanlayın.
  • Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve acı kırmızı biber ekleyin.
Afiyet olsun



Fırında Patatesli Köfte

Devletşahtan Şık görünen, lezzetli bir yemek.

Fırında Patatesli Köfte

Malzemeler

Köfte için

Patates topları için

Hazırlanışı
  1. Kıymayı baharatlarla karıştırıp yoğurun.
  2. Köfte şekilini verip yağlanmış tepsiye dizin.
  3. Patatesleri haşlayın.
  4. Soyduktan sonra çatalla iyice ezip tuzlayın.
  5. Ceviz kadar parçalar kopartıp, içine uzunlamasına kesilmiş kaşar peynir parçalarını koyup kapatın (İçli köfte gibi).
  6. Peynir toplarını da köftelerin üzerine yerleştirin.
  7. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında köfteler pişene kadar tutun.
  8. Pişmesine yakınken üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpilir.
Notlar
  • Patates püresinin içine tereyağı ve istediğiniz baharatlardan da koyabilirsiniz. Ben domatesli hazır toz karışımlardan koyuyorum. Rengi de değişik oluyor.
  • Patates artarsa aynı şekilde hazırladıklarınızı da tepsiye dizip beraber pişirebilirsiniz.

patates böreği ve patates böreği köftesi

Patates Böreği

Devletşahtan Lezzetli bir patates yemeği tarifi.

Patates Böreği

Malzemeler
Hazırlanışı
  1. Patatesler haşlanıp püre haline getirilir.
  2. İçine kaşar peynir rendelenir.
  3. Ufalanmış beyaz peynir katılır.
  4. Maydanoz ilave edilir.
  5. Yumurtalar ve zeytinyağı eklenip iyice karıştırılır.
  6. Yağlanan ve içine galeta unu serpilen tepsiye konulup 180 dereceye ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin.
Notlar
  • Tarif Yemek ve Biz grubuna Serap Başak Arslan tarafından gönderilmişti. Onun tarifinde içine sosis de konuluyordu. Benim eşim sosis yemediği için koymadım. Yanına domates sosu yapıyormuş. Ben ketçap ve mayonezi tercih ettim.
  • Ben saat 22:00′a yaklaştığı ve evdekiler beni yemeye karar verdikleri için kızarmasını bekleyemedim.
  • Bir de galiba benim patateslerim çok büyüktü. Yumurta kâfi gelmedi. Servis yaparken dağıldı.



Patates Böreğinden Patates Köftesi

tığım patates böreğinden kalanları nasıl değerlendiririm diye düşünürken çok lezzetli bir deneme yaptım.

Patates Böreğinden Patates Köftesi

Malzemeler
Hazırlanışı
  1. Patates böreğinden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın.
  2. Önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulayın.
  3. Kızgın yağda altın sarısı olanan kadar yani 2-3 dakika pişirin.

Patates Böreğinden Patates Köftesi

Notlar
  • Evdeki bayat ekmekleri robotta çekerek galeta unu elde edebilirsiniz. İçine baharatlar katarak lezzetlendirebilirsiniz.
  • İçine istediğiniz sebzeyi ekleyebilirsiniz. , gibi. Ya da , gibi et ürünlerini.

Tereyağlı Taze Patates

Tereyağlı Taze Patates

Et yemeklerinin yanına nefis bir garnitür.

Tereyağlı Taze Patates

Malzemeler
Hazırlanışı
  1. Patateslerin kabukları fırçalanarak iyice yıkanır.
  2. Yıkanan patatesler küp küp doğranır.
  3. Yapışmaz bir tavaya patatesler konulur.
  4. Biberiye ve tuz eklenir.
  5. Üzerine tereyağı fındık büyüklüğünde parçalar halinde serpiştirilir.
  6. Ocak orta hararetteki ateşte açılır.
  7. Tavanın ağzı kapatılıp zaman zaman karıştırmak suretiyle yaklaşık 40 dakika kızarana kadar pişirilir.
Notlar
  • Tavanızın kapağı yoksa çok kısık ateşte pişirin ya da yağ sıçratmaya engel olmak için kullanılan teller de aynı vazifeyi görebilir.
  • Sık sık karıştırın ki dışı kızarmadan önce içi tamamen pişsin.
  • Biberiye yerine başka baharatlar kullanabilirsiniz.
devletşahtan

pembe renkli patates salatası

Pembe Renkli Patates Salatası

Sofralara renk vermek için renkli bir patates salatası

Pembe Renkli Patates Salatası

Malzemeler
Hazırlanışı
  1. Patatesler soyulup yıkanır, küp şeklinde doğranır ve haşlanır.
  2. Bu arada pancarlar ve havuçlar rendelenir.
  3. Rendelenmiş malzemelerin üzerine ekşilik vermek için turşu suyu dökülür.
  4. Kornişonlar minik minik doğranır ve rendelenmiş malzemelere ilave edilir.
  5. Yoğurt ile mayonez karışıma eklendikten sonra haşlanmış ve soğumuş olan patatesler de ilave edilir.
  6. Yavaşça patatesler çok ezilmeden karıştırılır.
Notlar
  • Üzerini maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
  • Limon suyu ve yoğurt karışınca pek hoş olmadığı için tursu suyu kullanıyoruz.

kumpir

Kumpir

Kumpir

Kabuğu ile yiyebileceğiniz ev yapımı nefis kumpir.

Malzemeler
Hazırlanışı
  1. Patatesin kabuğu iyice fırçalanarak yıkanır.
  2. 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.
  3. Patatesin üst kısmından kapak kesilir.
  4. Bir kaşık yardımıyla içleri bir kaseye boşaltılır.
  5. İstenilen bütün garnitürler, boşaltılan patatesler, tereyağ ve 2 yemek kaşığı kaşar peynir karıştırılır.
  6. Hazırlanan karışım kabuktan oluşan çanağın içine doldurulur.
  7. Üzerine ayrılan kaşar peynir konularak peynir kızarana kadar tekrar fırınlanır.
  8. Kapak üzerine kapatılırak servis edilir.

Kumpir

Notlar
  • Uzun ve büyük patates seçmek bu iş için en uygun olanı.
  • lu malzeme koyacaksanız ikinci defa fırına vermeyin.
  • Patatesleri da da pişirebilirsiniz.
devletşahtan

kremalı patates

Kremalı Patates

Kolay ve lezzetli bir aperatif.

Kremalı Patates

İçindekiler
Hazırlanışı
  1. Patatesleri soyup cips kalınlığında doğrayın.
  2. Süt, krema, biberiye, karabiber, tuz, rendelenmiş kaşar peynirin yarısını ve doğranmış patatesleri bir kapta iyice karıştırın.
  3. Fırın kabını zeytinyağ ile yağlayıp karışımı boşaltın.
  4. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında ağzı ilk yarım saat ağzı kapalı olarak daha sonra açık olarak yarım saat daha pişirin.
  5. 1 saatin sonunda kaşar peynirleri ve kırmızı biberi üzerine serpip kızarana kadar pişirin.
Notlar
  • Patatesleri robotunuz var ise uygun dilimleme aparatıyla incecik doğrayabilirsiniz.
  • Biberiyeler yerken ağıza hoş gelmeyebilir. O yüzden ben çaydanlıklar için yapılan küçük delikli topları kullanıyorum. Biberiyeyi içine koyup patateslerin içine karıştırıyorum. Servis yaparken içinden çıkarıyorum.
  • Ben bu defa az krema ve süt kullanmışım. Patatesler hepsini çekmiş.
devletşahtan

fırında sarmısaklı soğanlı patates

Fırında Sarımsaklı Soğanlı Patates

02Tem08
Etiketler:, , , , , , , , , , , ,

Fırında Sarımsaklı Soğanlı Patates

Fırında Sarımsaklı Soğanlı Patates

Pratik olduğu kadar lezzetli bir tarif.

İçindekiler (2 kişilik)
Hazırlanışı
  1. Patatesler fırça ile iyice yıkanıp, soğanlarla aynı büyüklükte dilimlenir.
  2. Soğanlar ve sarımsak soyulur.
  3. Bütün malzemeler biberiye, tuz ve zeytinyağı ile karıştırılır.
  4. Önceden 180 dereceye ısıtılımış fırında kızarana kadar pişirilir.
Not
  • Eşim İtalya’daki toplantısından dönerken bana “1000 Classic Italian Food” isimli bir kitap getirmiş. Kitaptan açtığım ilk sayfada bu tarif çıktı. Tarifte kırmızı dolmalık biber vardı. Evde olmayınca ben koymadım.
  • Biberiye yerine ya da kullanabilirsiniz.
devletşahtan

patatesli hızlı omlet

Patatesli Hızlı Omlet

17Nis09
Etiketler:, , , , , , , , , , ,

Patatesli Hızlı Omlet

Patatesleri haşlamaya gerek duymadan, hızlıca yapılan bir omlet.

Patatesli Hızlı Omlet

Malzemeler
Hazırlanışı
  1. Patatesi soyup, rendeleyin.
  2. Un, yumurta, tuz ile rendelenmiş patetesleri iyice karıştırın.
  3. Kapaklı yapışmaz bir tavada tereyağını eritip, karışımı dökün.
  4. Her iki tarafıda kızarana kadar kapağı kapalı şekilde ağır ateşte pişirin.
  5. Sıcak sıcak servis edin.
Notlar
  • İş yerinde Arzu isminde bir arkadaşımla, akşam saatlerinde sohbet ederken, televizyonda Hırvatistan ile ilgili bir belgeselde gördüğü bu tarifi anlattı. Ben de vakit kaybetmeden yaptım. Harika oldu.
  • İçine taze otlar -, , - konulursa çok yakışır.
  • Aynı şekilde içine ya da de çok yakışacaktır.
devletşahtan alıntıdır

Fırında Ezilmiş Patates

Fırında Ezilmiş Patates

Haşlanmış patatesten şık görünümlü garnitür.

Fırında Ezilmiş Patates

Malzemeler

Fırında Ezilmiş Patates

Hazırlanışı
  1. Taze patatesleri fırçalayarak yıkayın.
  2. Yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  3. Pişen patatesleri fırın kağıdı serili tepsiye alın.
  4. Patatesleri bir çatal yardımıyla ezin.
  5. Parçalanan patateslerin üzerine baharatları serpip, zeytinyağı gezdirin.
  6. Öncede 200 dereceye ısıtılmış fırında, kızarana kadar pişirin.
Not
  • Bundan 3-4 ay önce yabancı dergilerden birisinde görmüş, bu kadar basit müdahale ile bu kadar hoş bir sunum elde edilmesine hayran olmuştum.
devletşahtan alıntıdır